YRITYKSET JA MARKKINAT

Uusi elämäkertateos kertoo pientilan pojan ja Tulikivi Oy:n noususta

Tulikiven perustaja Reijo Vauhkonen näki mahdollisuutena elvyttää perinteisen rakennuskiven juukalaisen vuolukiven kysyntää. Juukalainen vuolukivi oli 1900-luvun alun merkkirakennusten, kuten Kansallisteatterin, välttämätön elementti. Kansallisromanttisen tyylisuunnan väistyminen ja rakennustekniikan uudistuminen johtivat kiven kysynnän hiipumiseen. Reijo Vauhkonen näki tässä mahdollisuutensa.

Uusi elämäkertateos kertoo pientilan pojan ja Tulikivi Oy:n noususta

Kivimies – Karjalaispoika Reijo Vauhkosen elämäntyö

Tulikiven luoja Reijo Vauhkonen tähtäsi eteenpäin ja saavutti runsaan viidenkymmenen vuoden aikana lähes kaiken, mitä tavoitteli.

Mauno Saaren kirjoittama elämäkerta kertoo kansakoulupohjalta ponnistaneen Vauhkosen poikkeuksellisen menestyksekkäästä taipaleesta vaatimattomista oloista suomalaisen elinkeinoelämän huipulle. Tulikivi Oy:tä pitkään yrittäjänä johtaneen teollisuusneuvoksen keskeisiksi menestystekijöiksi erottuvat tinkimätön määrätietoisuus, nerokkaaksi luonnehdittu sosiaalinen vaisto ja elinikäinen sitoutuminen omiin juuriin. 

Saari kuljettaa kerrontaansa monella tasolla. Hän ei tyydy vain kirjaamaan merkittävää henkilö- ja yrityshistoriaa, vaan sijoittaa Vauhkosen ja Tulikiven taipaleen laajempaan talous- ja sosiaalihistorialliseen viitekehykseen. 

Ennakkoluuloton yrittäjä

Vauhkosen luonnetta kuvastaa hyvin se, ettei hän kavahtanut vaatimatonta kielitaitoaankaan, vaan hakeutui jo varhain työkomennukselle Kuolan niemimaalle eikä epäröinyt rakentaa kauppasuhteita 1980-luvun Kiinaan. Uskallus johti sittemmin menestykseen vientimarkkinoilla. 

Kivimies esittää Vauhkosen miehenä, joka on liiketoiminnallisten tavoitteidensa ohella halunnut ponnistella myös Pohjois-Karjalan elinvoimaisuuden puolesta. Hän on myös merkittävä taiteiden ja kulttuurin suosija. Karjalainen sielunmaisema sopeutuu saumattomasti Helsingin eteläisiin kortteleihin tai Kämpin ja Savoyn kaltaisiin legendaarisiin kiinnekohtiin.

Kirja on myös kertomus luopumisesta. Se alkaa tuokiokuvalla pankin neuvotteluhuoneesta, jossa Tulikivi Oy:n osake-enemmistö ja äänivalta – Vauhkosen elämäntyö – siirtyvät eleettömästi isältä pojalle. Teollisuusneuvos on näin saattanut päätökseen monivaiheisen irtautumisensa yhtiöstä. On tullut muistelemisen aika.
Mauno Saari on vuonna 1947 syntynyt toimittaja ja kirjailija, joka on uransa kuluessa työskennellyt Helsingin Sanomien toimituksessa sekä päätoimittajana Suomen Kuvalehdessä, Iltalehdessä ja Uudessa Suomessa. Hän on kirjoittanut muun muassa saarnaaja Niilo Yli-Vainion, pankinjohtaja Christopher Wegeliuksen elämäkerrat, kirjan akateemikko Paavo Haavikosta sekä useita tietokirjoja, romaaneja ja tv-käsikirjoituksia.
Kivimies – Karjalaispoika Reijo Vauhkosen elämäntyö
ISBN 978-952-301-028-4 / Ulkoasu: Riikka Löytökorpi / 296 sivua, koko: 155 x 215 mm, sidottu, ovh 38 €, YKL 99.1
Maahenki 2014


http://www.maahenki.fi/tuote/813/kivimies

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »