YRITYKSET JA MARKKINAT

Perheyritys menestyy vaativilla markkinoilla

Kivityöliike E. Väisänen on malliesimerkki riskejä kaihtamattomasta pienehköstä perheyrityksestä, joka on onnistunut asemoimaan itsensä vaativille luonnonkivimarkkinoille. Yhtiö on pitkälti keskittynyt hautakiviin, muistomerkkeihin, lahjaesineisiin sekä lisäksi myös keittiötasoihin.

Perheyritys menestyy vaativilla markkinoilla

Pallograniittia näkee nykyään vain museoissa. Meillä sitä riittää vielä myytäväksi asti, Pete Väisänen sanoo.

45 vuotta sitten perustettu yritys on investoinut uuteen ja kehittänyt omaa suunnittelua. 1990 luvun alussa perustettiin oma lahjaesineisiin, veistoksiin ja muihin erikoistuotteisiin keskittyvän Kurun Taidekivi toiminimi.

Viimeisimpiä investointeja on ollut Kasinsin vaijerisaha, joka nopeutti lyhtyaukkojen ja kaarien valmistusta hautakiviin. Nykyaikaistetut kompressorit, hallitrukki ja pyöräkuormaaja auttavat toimintaa.

– Parannamme vähitellen pihanäyttelyämme sellaiseksi, että asiakas saa kaikista tuotteista helposti tietoa ja näin voi itse ideoida tai ostaa suoraan esimerkiksi pihakivetyksiä ja puutarhakoristeita. Hautakivinäyttely on laaja ja lahjaesineitä on jatkuvasti varastossa, joten meille voi poiketa katsomaan, kertoo yritystä vetävä Petri Väisänen.

Tarina perheyrittäjyydestä

Kivityöliike E. Väisäsen tarina on samalla tarina perheyrittäjyydestä. Suomen Graniitilla (nyk.Tampereen Kovakivi Oy) työskennellyt Erkki Väisänen sai mahdollisuuden omaan yritykseen, kun paikallinen kivenveistäjä Yrjö Rautavuori oli lopettelemassa toimintaansa ja myi koneistonsa Erkki ja Arja Väisäselle. Tontti löytyi Arjan perheeltä kauniin Jakama-järven rannalta Kurun Parkkuusta.

MestarinMotti

Yli kuution palasta tehty Mestarin Motti, jonka Kurun Kunta aikanaan teetti Kurun Metsäoppilaitoksen pihaan. Petri Väisäsen toteutus.

- 1970 luvun alussa kiven jalostus oli pääosin käsityötä, ja erilaiset työstömenetelmät veivät aikaa ja vaativat suurta ammattitaitoa. Kivet hiottiin tuolloin jauheilla, ja jokaisen kiven kiillottaminen vaati lukuisia eri vaiheita. Jokaisen hiontakarkeuden jälkeen hioma-aine tuli pestä pois, jotta päästiin seuraavaan karkeuteen ja näin lopulta kiillotusvaiheeseen, muistelee Petri Väisänen.

Erkin vaimo Arja liittyi täysipäiväisesti mukaan yrityksen toimintaan parin vuoden päästä perustamisesta hoitaen kaiverrukset ja sihteerin työt. Lapset Petri ja Minna opettelivat kivien pilkkomista pihassa omissa leikeissään.

Kurun Pallograniitti vahvasti mukana

Kurun Pallograniitti oli vahvasti mukana heti alkuvuosista alkaen. Tuolloin yritys alkoi valmistaa myös lahjaesineitä kuten kelloja ja kynttilänjalkoja hautakivien lisäksi. Toiminta alkoi laajentua. Oma kaiverrushuone rauhoitti vaativaa tehtävää ja hankittu iso vaijerisaha alkoi toimia tuottaen päivittäin peräti yhden valmiin sahaussauman läpi raakakiven. Työmenetelmät olivat vaativia ja raskaita.

kivilyhty

Kivilyhty on suonigneissiä.

Petri Väisänen aloitti kivenhakkaajan työuransa kesätyönä 1980 luvun alkupuolella, ja ensimmäinen iso työmaa oli Virtain kaupungintalon peruskorjauskivet.
Myynnin kasvaessa tuli tarve nopeammille reunasahoille. Myös timantit alkoivat kehittyä nopeasti varsinkin sahauksessa, raakahionnassa ja lopulta jopa muotohionnassa kiillotukseen asti.

Yritys menestyi erinomaisten yhteistyökumppanien myötä. Asiamiehet ja toiset kivialan yritykset, jotka ottivat kivet valmiina esimerkiksi Helsinkiin ja Tampereen alueelle, työllistivät oman suoramyynnin lisäksi. Kivien kaivertajille myytiin puolivalmisteita, tehtiin lahjaesineitä ja periaatteessa mitä vain kivestä, Väisänen kertoo.

Kaivertajia tarvittiin lisää ja näin myös perheen nuorimmainen Minna sai vakituisen työmaan. Tuolloin kaiverrus oli kokonaan käsityötä. Nykyään tietokone ja kaiverruskoneet ovat apuna. 

1980 luvulla investoinnit jatkuivat. Ne muun muassa auttoivat esimerkiksi aloittamaan keittiön työtasojen valmistuksen lisänä yrityksen muuta toimintaa.

Hautakivi

Hautakivet ovat edelleen E. Väisäsen keskeistä osaamista.

2011 Petri otti vetovastuun yrityksestä. Kurun Taidekivi liitettiin osaksi Kivityöliike E. Väisästä ja yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi. Myös muita perheenjäseniä on ollut koko ajan firmassa töissä. 

Suomen täyttäessä 100 vuotta yrityksellä on tilauksia erilaisten muistomerkkien entisöinnille, joten töitä velattomalle yritykselle kyllä riittää, Väisänen sanoo.

kuruntaidekivi.com

teksti: Jukka Reinikainen

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »