YRITYKSET JA MARKKINAT

Oliver Stelleristä kiviseppämestari

Koulutuskeskus Salpauksen kivialan opettaja Oliver Steller on ainoana suomalaisena suorittanut eurooppalaisen kiviseppämestaritutkinnon.

Steller_oliver

Oliver Steller todistustenjakotilaisuudessa 9.9.2017 Pannonhalman benediktiiniluostarin kirjastossa Unkarissa.

Tutkinto on European Master of Craft, EMC. Sen järjesti European Association of Building Crafts and Design (EACD) -yhdistys. Stellerin kurssilla muut opiskelijat tulivat mm. Unkarista, Israelista, Itävallasta ja Saksasta. Koulutus oli runsaan kolmen vuoden mittainen vuosina 2014–17.

Opiskelu koostui kaksi kertaa vuodessa pidetyistä jaksoista eri puolilla Eurooppaa. Opiskelupaikkoina olivat Kroatia, Slovenia, Italia, Sveitsi, Saksa, Norja ja Iso-Britannia. Opiskelu tapahtui yrityksissä, oppilaitoksissa tai restaurointikohteissa kuten tuomiokirkoissa. Opinnoissa tutustuttiin mm. kivirakennuksiin ja dokumentoitiin niissä käytettyjä tekniikoita ja rakenteita. Esimerkiksi Norjan Nidarosin tuomiokirkossa opeteltiin vuolukiven käyttöä rakentamisessa; veistettiin oma vuolukivikappale ja asennettiin se paikalleen.

Koulutukseen kuului myös kivilajioppia, jossa käsiteltiin erilaisia kivilajeja ja niiden ominaispiirteitä. Suomalaiset kovat graniittiset kivilajit kiinnostivat erityisesti muita opiskelijoita ja opettajia, joiden kotimaissa ei vastaavia ole. Tiedonvaihto erilaisista kivilajeista olikin vilkasta kiviseppämestarikoulutettavien välillä.

Koulutuksen loppuvaiheeseen kuului myös päättötyö, jossa opiskelija keskittyi johonkin koulutuksen aikana esiin tulleeseen erityisaiheeseen. Päättötöistä tullaan aikanaan julkaisemaan kirja neljällä eri kielellä. Kirja tulee olemaan saatavissa EACD:n kautta.

”Ammattiylpeys nousi”

Stellerin mukaan parasta koulutuksessa oli arvokkaiden yhteyksien luominen alan erilaisiin toimijatahoihin eri maissa. Salpaus on nyt EACD:n jäsen, ja siten opiskelijoille avautuu mahdollisuuksia suorittaa työssäoppimisjaksoja Keski-Euroopassa, ja myös opettajavaihto on mahdollista.

Stellerin mielestä koulutus oli erittäin hyödyllistä. - Oppia tuli sekä vanhoista että uusista kivityön tekniikoista. Antoisaa oli myös saada opetusta eurooppalaisilta alan huippuosaajilta. Salpauksen opetukseen on koulutuksen myötä tullut uusia tuulia. Kaiken kaikkiaan ammattiylpeys on koulutuksen myötä noussut, toteaa Steller.

Koulutuskeskus Salpauksessa voi opiskella nuorten koulutuksessa kivirakentajaksi ja aikuiskoulutuksessa voi suorittaa kivimiehen ammattitutkinnon.

Teksti: Olavi Selonen

LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »