YRITYKSET JA MARKKINAT

Luonnonkivihankinnoissa pitäisi huomioida muutakin kuin halvin hinta

Kiviteollisuusliiton tekemä suhdannekysely valaa uskoa kotimaisen kivituotekysynnän myönteiseen kehitykseen lähivuosina. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella rakennetaan paljon ja nimenomaan kohteita, joissa luonnonkiven käyttö on luontevaa ja järkevää.

Luonnonkivihankinnoissa pitäisi huomioida muutakin kuin halvin hinta

Kiviteollisuusliiton hallituksen puheenjohtaja Ilkka Ylitalo, Kiviteollisuusliiton toimitusjohtaja Pekka Jauhiainen sekä Vuoden 2017 Kivimies FT Olavi Selonen Kuva: Paavo Härmä.

Rakenteilla tai suunnitteilla on mittavia kauppakeskuksia, hotelleja ja kaupunkimiljöön kohennushankkeita. Kovan kulutuksen kohteeksi joutuvat rakennukset ja kulkuväylät ovat ominta graniitin käyttöaluetta.

Kiviteollisuusliiton toimitusjohtajan Pekka Jauhiaisen mukaan viime vuosi oli kiviteollisuudelle kaksijakoinen. Kotimarkkinoilla luonnonkivituotteiden kysyntä alkoi elpyä mutta vientimarkkinoilla oli vaikeaa; viennin arvo laski selvästi edellisestä vuodesta. Jauhiainen toivoo kuluvan vuoden aikana viennin kääntyvän nousuun.

Kiviteollisuusliiton hallituksen puheenjohtaja Ilkka Ylitalo kääntää katseensa julkisiin hankkijoihin, jotka ovat merkittäviä kiven käyttäjiä. Viennin vaikeuksia voidaan korjata kotimaista kysyntää lisäämällä; tässä kunnat ja kaupungit ovat avainasemassa. Ylitalo soisi julkisten hankkijoiden verorahoilla toteutettavien rakennus- ja infrainvestointien kohdentuvan suomalaisiin kivimateriaaleihin. Aivan liian usein tuijotetaan vain hankintahintaa miettimättä investointien elinkaarikustannuksia, ympäristövaikutuksia, vaikutuksia aluetalouteen tai työoloja, joissa kivi on tuotettu.

Tuore FinnWatchin raportti ”Sosiaalisesti vastuullisempia luonnonkiven julkisia hankintoja” antaa varsin ankean kuvan suomalaisten julkisten hankkijoiden kuten kuntien ja kaupunkien hankintapolitiikasta. Raportin mukaan Suomen julkisissa hankinnoissa ei huomioida juuri lainkaan alihankintaketjujen ihmisoikeuskysymyksiä. Usein pelkkä halpa hinta riittää kilpailutusten voittamiseen.

Olavi Selosesta Vuoden Kivimies 2017

Helsingissä 23.3. pidetyssä Kiviteollisuusliiton vuosikokouksessa valittiin Vuoden kivimieheksi FT Olavi Selonen.

Olavi Selonen on toiminut luonnonkiviteollisuuden parissa niin tutkijana kuin yritysten palveluksessa. Tutkijan uraan mahtuvat jaksot K.H. Renlundin säätiössä ja Åbo Akademissa samoin kuin Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusprofessorina. Rakennuskivigeologiaan liittyvä dosentuuri Åbo Akademissa on jatkunut vuodesta 2001. Kivialan yritysten toiminta on tullut tutuksi louhinnan kehitystehtävissä Suomen Kiviteollisuus Oy:ssä ja Palin Granit Oy:ssä.

Selonen on julkaissut ahkerasti luonnonkiviin liittyviä raportteja, joita on julkaistu mm. Kiviteollisuusliiton julkaisusarjoissa. Hän on toiminut useissa luonnonkivialaan liittyvissä asiantuntijatehtävissä niin kotimaassa kuin ulkomaisissa hankkeissa sekä ohjannut kivialaan suuntautuneita opinnäytetöitä.

Kunniakirjalla palkittiin tehdaspäällikkö Matti Silvennoinen SKT-Granit Oy kivialan eteen tehdystä työstä.

Puheenjohtajana jatkaa tj Ilkka Ylitalo, Vientikivi Oy Finland. Varapuheenjohtajana jatkaa tj Heikki Palin, Palin Granit Oy

 

Lisätiedot: tj. Pekka Jauhiainen, 0400 427620, tj. Ilkka Ylitalo, 0500 594497.

Lisätietoa luonnonkiviteollisuudesta: www.suomalainenkivi.fi

Helsinki 25.3.2017

Lehdistötiedote

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »