YRITYKSET JA MARKKINAT

Luonnonkiven vienti suurempaa kuin tuonti

Luonnonkiven kokonaisviennin arvo oli vuonna 2014 noin 63 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 73 miljoonaa euroa. Kivituot­teita tuotiin viime vuonna 13,5 miljoonan euron arvosta, joka on noin 4 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. 

Luonnonkiven vienti suurempaa kuin tuonti

Luonnon kiven vienti supistui hieman 2014. Vähentyminen johtui graniitin viennin vähenemisestä. Vuolukivituotteiden vienti pysyi jokseenkin vuoden 2013 tasolla.

Vienti- ja tuontimaista Kiina on ehdoton ykkönen. Tärkeitä vientimaita ovat myös Saksa, Ranska, Ruotsi, Italia, Belgia, Tanska, Venäjä ja Puola. Suomesta viedään luonnonkiveä noin 40 maahan.

Kiviteollisuusliiton toimitusjohtajan Pekka Jauhiaisen mukaan luonnonkiviteollisuuden kuluvan vuoden näkymät ovat epävarmat. Graniitin viennin laskun odotetaan pysähtyvän. Euron kurssin heikkeneminen tukee vientiä, mutta silti viennin kääntyminen kasvu-uralle on hyvin epävarmaa.

Kotimaassa ympäristöra­kentamiseen liittyvä kivituotteiden kysyntä näyttäisi olevan tänäkin vuonna kohtuullista. Sen si­jaan esimerkiksi sisustuskivituotteiden kysyntä ei osoita elpymistä, ellei rakentaminen piristy.

280 yritystä

Luonnonkiviteollisuudessa on 280 yritystä, joiden palveluksessa on noin 1500 henkilöä. Alan liikevaihto on 230 miljoonaa euroa. Viennin osuus kiviteollisuuden liikevaihdosta on lähes 30 %.

Lisää kommentti (5)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

« 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 »