YRITYKSET JA MARKKINAT

Kovakivi laajentaa

Pirkanmaalla toimiva perinteinen kiviyritys Tampereen Kovakivi Oy on laajentanut merkittävästi toimintaansa. Se on hankkinut satakuntalaisen Peipohjan Kiviveistämö Oy:n entiset louhimot ja lisää merkittävästi sortimentissaan olevien tunnettujen kivibrandien Kurun harmaan ja mustan kiven tuotantoja.

Samalla yrityksessä ollaan tekemässä sukupolvenvaihdosta. 27 vuotta toimitusjohtajana ollut Tapani Elomaa siirtyy aktiivisesti työhön osallistuvaksi hallituksen puheenjohtajaksi ja toimitusjohtajan ohjat ottaa Antti Elomaa, neljäs sukupolvi Kovakiven johdossa.

Peipohjan louhimot tulivat ostettaviksi, kun yhtiö meni aiemmin tänä vuonna konkurssiin. Ostettu harmaan kiven louhimo on Tampereen Kapeessa ja mustan kiven louhimo Ylöjärven Kurussa. Ennestään Kovakivellä on harmaan kiven louhimo Kurun Niemikylässä sekä punaruskean graniitin louhimo Kurun Parkkuun kylässä.

- Uusilla hankinnoilla yhtiö pystyy laajentamaan harmaan kiven louhintaa ja mustan kiven osalta kasvattamaan valikoimaansa. Ne antavat mahdollisuuden laajamittaisempaan tarvekiven myyntiin. Pystymme paremmin vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin nykyisillä markkina-alueilla. Kauppa parantaa myös vientinäkymiä, Antti Elomaa sanoo.

- Kurun harmaa graniitti on yksi perinteisistä kotimaisista graniiteista, jota on louhittu yli sadan vuoden ajan. Harmaata käytetään rakennuskivenä sekä ympäristörakentamisessa. Punaruskean louhinta jatkuu kuten tähänkin asti, kysynnän mukaisesti, Antti Elomaa sanoo.

Rakennemuutos rassaa kivialaa

– Kivialalla Suomessa on vajaan parin vuoden aikana tapahtunut merkittäviä yritysjärjestelyitä, kauppoja, sopeutuksia ja vararikkoja. Tämä kertoo selvästi alan kireästä kilpailutilanteesta suomalaisten toimijoiden kesken ja halvan tuotannon maista tulevasta paineesta. Huolimatta siitä, että tehtaallamme on muutamien viime vuosien aikana uudistettu konekantaa, liikevaihdossa ei ole tapahtunut oleellista muutosta, vaikka jalostetun kiven määrä on kasvanut, Antti Elomaa toteaa. 

Kovakivi aloitti noppakiven tuotannon kuluneen vuoden keväänä. Tänä vuonna yhtiö päätti tehdä noppakiveä pääosin Kurun harmaasta graniitista, mutta pieniä määriä noppaa tehtiin tilauksesta myös muista kivilaaduista. Ensi vuonna on tarkoitus laajentaa kivivalikoimaa ja ottaa nupukivet tuotanto-ohjelmaan. Tällä toiminnalla pystytään vähentämään sivukiven määrää, joten se on myös ympäristömielessä positiivinen asia, Antti Elomaa sanoo.

Kasvualoja Elomaa näkee erityisesti ympäristökivipuolella. – Mielellämme näkisimme myös perinteisten graniittisten julkisivujen saavan uudelleen jalansijaa.

Kovakiven liikevaihdosta noin puolet tulee viennistä, jonka myynnin ja markkinoinnin yhtiö hoitaa itse. Kotimaan rakennuskivien myynti tapahtuu pääosin osa-omistamamme Suomen Graniittikeskus Oy:n kautta. Se hoitaa kotimaan markkinoinnin lisäksi vaativien luonnonkivikohteiden konsultointia ja asennusurakointia, Elomaa sanoo.

Luvat aiheuttavat suuria kustannuksia

Tapani Elomaa on vakuuttunut, että luonnonkiven käyttö kasvaa. – Kilpailu on kovaa, mutta erityisen hienona rakennusmateriaalina, moniin käyttökohteisiin soveltuvana luonnonkivi taatusti parantaa asemaansa. Syinä ovat muun muassa kiven hyvät ominaisuudet, pieni hiilijalanjälki, kierrettävyys ja pitkäikäisyys.

– Erityisen hankalana näen tarvekivilouhimoiden lupaproblematiikan. Volyymeiltään pienten louhimoiden lupien hankinta tulee toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden kohtuuttoman kalliiksi. Tämä johtuu muutamista surullisista epäonnistuneista esimerkeistä, jotka liittyvät kaivostoiminnan ympäristöasioihin.

Usein viranomaiset vaativat lupiin tarpeettomia velvoitteita, joiden ei voisi kuvitella kuuluvaan tarvekivilouhintaan. 

Satavuotias perheyritys

Vuonna 1914 perustettiin Suomen Graniitti Oy, jonka Ilmari Elomaa osti 1917. Suomen Graniitin rinnalle perustettiin Tampereen Kovakivi Oy 1960-luvun lopussa. 1986 Suomen Graniitti Oy ja Tampereen Kovakivi Oy yhdistettiin.

Toimitusjohtajina ovat toimineet Ilmari Elomaa 1917–1950-luvun alkuun, Antti Elomaa 1986 saakka, Tapani Elomaa 1986–2013.

Tampereen Kovakivi perustettiin pelkästään louhintayritykseksi, mutta 1980 tuli kuvaan jalostustoiminta.

1930- luvun alussa aloitettiin oma louhinta Kurussa, mutta verstaat sijaitsivat 1950-luvulle asti Tampereella. Ne muutettiin Kuruun 1950-luvun alkupuolella.

Teksti: Jukka Reinikainen

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »