YRITYKSET JA MARKKINAT

”Kotimainen kivi voittaa kokonaiskilpailussa”

Kotimaisen kiven markkinat näyttävät hyviltä. Toimialalla tapahtuu positiivisia asioita. Nyt rakennetaan korkeatasoisia asuntoja ja julkisen rakentamisen saralla arvokiinteistöjä, joiden arvomaailmaan myös kotimainen kivi nivoutuu hyvin.

Näin sanoo Kiviteollisuusliiton sisustuskivitoimikunnan puheenjohtaja Ari Laaksonen.

– Kotimaisen kiven käyttö vauhdittuu, sillä rakentamisen arvomaailmaan kuuluu kestävä kehitys ja elinkaariajattelu. Laaksosen mukaan kotimaisen kiven valinnassa korostetaan liian usein sen hankinta- tai kivityön hintaa.

- Jos kilpailuetua tarkastellaan tarkemmin, kotimaiseen kiveen liittyvät myös toimitus- ja laatuvarmuus, kiven huoltovarmuus ja selkeä asiointi. Luotettavuus- ja takuuasiat pitää myös ehdottomasti nostaa kilpailueduiksi, vaikka esimerkiksi virolaiset kivet houkuttelisivatkin.

Kokonaislogistiikka toimii joustavasti

AriLaaksonen

- Ajat ovat muuttuneet myönteiseen suuntaan. Kotimaisen kiven upeat sävyt ja identiteetti ovat toivottavasti valintakriteereinä sisustuskiviratkaisuissa, Ari Laaksonen sanoo.

Ari Laaksosen mukaan kotimaisen kiven koko palveluketjussa on nostettava esille kokonaislogistiikka, mikä Suomessa toimii jouhevasti. Suomalaiset ovat tunnontarkkoja aikatauluista.

Laaksonen haluaa nostaa keskusteluun kotimaisen kiven kilpailueduista arvomaailman, johon yhä useampi hankinta eri toimialoilla perustuu.

- Kiven tuotanto ja koko palveluketju on laaja ja monimuotoinen. Hankekilpailutuksissa pitäisi ottaa esiin esimerkiksi, millä sähköllä kivityöt on maailmalla tuotettu, onko käytetty hiilivoimalaa vai uusiutuvan energia ratkaisuja ja miten paljon ”uitettu” kivi kuormittaa ympäristöä.

Laaksosen mukaan ei pidä myöskään unohtaa työllistämisvaikutuksia.

- Korkea kotimaisuusaste tukee työllisyyttä ja verohyödyt jäävät Suomeen. Pelkkä hinta ei siis saa olla kriteeri. Kotimaista kiveä on myös hyvin saatavilla, jos samaan kohteeseen tai lähikohteeseen halutaan samanlainen visuaalinen ilme kiven käytöllä.

Kotimaisen kiven asema on Laaksosen mukaan vahva ja on tärkeää, että kaikki kivialan kotimaiset toimijat puhaltavat yhteiseen hiileen.

Teksti: Mirkka Kortelainen

Lisää kommentti (5)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »