YRITYKSET JA MARKKINAT

Kiviala antaa työtä nuorille

Luonnonkiviteollisuus tarjoaa motivoituneille nuorille monenlaisia työmahdollisuuksia. Onneksi meillä on myös oppilaitoksia, jotka antavat kivialan koulutusta. Työmahdollisuuksia on kiven louhinnassa, jalostuksessa ja asennuksessa.

Kiviala antaa työtä nuorille

Kivialan toisen asteen perustutkinto on kivirakentajan tutkinto. Tutkinnon suorittaneet sijoittuvat erilaisiin kivirakennustehtäviin; usein kivituotteiden asennukseen. Kivialalle voi hakeutua myös ammattitutkinnon suorittamalla. Kivimiehen ammattitutkinnon voi mainiosti suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Hautakiviä valmistavissa yrityksissä tarvitaan kiventyöstön osaajia. Sastamalassa sijaitsevassa Vammalan ammattikoulussa painotetaan jalostuspuolen koulutusta. Koulutuksen alussa tutustutaan myös asennukseen ja louhintaan, jotta kaikilla olisi riittävä perustietämys ja käsitteistö kivialan asioista.

Perusosaamisjakson jälkeen koulutus etenee henkilökohtaisesti tehdyn suunnitelman mukaisesti jalostuksen osa-alueille. Hautakivien valmistuksen opetuksessa painotetaan kaivertamista, piirtämistä sekä käsin että perusohjelmistojen avulla, hiontaa käsihiomakoneilla sekä tasohiontaa, sahausta eri välineillä sekä erikoistyöstöjä kuten lohkontaa, porausta ja kiilausta sekä ristipäähakkausta. Uusimpana alueena on CNC- perustietämyksen kouluttaminen, missä pääpaino on G-koodin opiskelussa.

Oppisopimuskoulutuksessa yrityslähtöisyys koulutuksen sisällöissä on pitkälle vietyä. Yrittäjyyskin on ollut koulutuksessa mukana jo useamman vuoden ajan.

Kivikouluista valmistuneet ovat työllistyneet hyvin. Yritykset arvostavat koulutusta. Koulutus antaa perusvalmiudet; ammattilaiseksi kehityt sitten työn kautta. Hautamuistomerkkien valmistaminen on vaativaa; kivialan yrityksissä työstetään tavanomaisten hautakivien ohella tunnettujen taiteilijoiden suunnittelemia veistoksia.

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »