YRITYKSET JA MARKKINAT

Kiven kysyntä vahvistuu

Kiviteollisuusyrittäjät uskovat, että kotimaisen luonnonkiven kauppa saa uutta vauhtia tänä vuonna. 

Kiven kysyntä vahvistuu

Kysynnän kasvuun luottavat rakennus-, ympäristö- ja sisustuskivien valmistajat. Hautakivien tuotannon odotetaan jatkuvan tasaisena. Vauhtia kiven kysyntä saa suurten kaupunkien, kuten Helsingin ja Tampereen, keskustojen rakentamisesta. Yritysten huolenaiheena on kiven halpatuonti.

Tarjouspyyntöjä liikkeellä

Mika-Rahkonen

Mika Rahkonen on tyytyväinen: kiven vuosi 2017 näyttää meidän näkökulmastamme positiiviselta.

Kymen Granite Oy:n Haapalan ja Ummeljoen louhimoiden kiviblokit myydään oman käytön lisäksi Puolaan, Liettuaan ja Latviaan.

Valkealan vuoden 2016 yrittäjä -palkinnon saaneen Kymen Graniten toimitusjohtaja Mika Rahkonen odottaa tästä vuodesta entistä parempaa. Rahkosen mukaan tarjouspyyntöjä liikkuu jo vauhdikkaasti ja myös tilauskanta on korkea jo nyt. 

Rakennussektorin taantumassa on jarruteltu projektien aloittamista, mutta nyt on menossa ja alkamassa paljon uusia kohteita, joissa käytetään luonnonkiveä. 

Useat julkisen puolen toimijat ovat Rahkosen mukaan päätyneet käyttämään laadukasta suomalaista kiveä hankinnoissaan. Ne ovat ymmärtäneet, että halvin ei välttämättä olekaan aina halvin ratkaisu kansantaloudellisesti.

Sesonki alkaa keväällä

Katja-Huhta

Katja Huhta: sesonki alkaa keväällä.

Ikikiven toimitusjohtaja Katja Huhta sanoo, että kiven varsinainen sesonkiaika alkaa keväällä.

- Pihatuotteet edellä varmasti vielä tänäkin vuonna mennään, mutta heräämistä on havaittavissa rakennuskivituotteissa, ja tilauksia on sisällä.

- Tuotteet valmistamme valmiiksi varastoon, josta toimitukset lähtevät nopeasti. Näin myös räätälöityjen tuotteiden valmistus on mahdollista lyhyillä toimitusajoilla.

- Tänä vuonna toteutamme yhteistyökuvioita kivialan yritysten kesken eli käytännössä markkinoimme tuotteitamme ristiin ja teemme myös alihankintaa muille toimijoille.

 

Markkinointiin puhtia

Mikko-Paljakka

Mikko Paljakka: markkinointiin puhtia.

Loimaan Kiven toimitusjohtaja Mikko Paljakan mukaan kotimaisen kiven markkinat näyttävät vireiltä.  - Meillä on jo näin alkuvuodesta hyvä tilauskanta ja myös projekteja on tarjolla hyvin. Mikko Paljakka toivoo, että kiven markkinointiin löytyisi enemmän puhtia jokaiselta toimijalta. 

Rakentamisen vahva veto vaikuttaa

Antti-Elomaa

Antti Elomaa: rakentamisen buumi vaikuttaa. Kuva: Jan Telford.

Tampereen Kovakivi Oy:n toimitusjohtaja Antti Elomaan mukaan rakentamisen vahva veto heijastuu Kovakiven liiketoimintaan.

Työkanta on varsin hyvä, käynnissä olevat projektit menevät vientiin. Lisäksi suunnitteilla on mielenkiintoisia kaupunkikohteita kotimaahan. Niissä tullaan käyttämään luonnonkiveä.

Kotimaisen kiven vuosi 2017 näyttää Elomaan mukaan myönteiseltä verrattuna moniin edeltäviin vuosiin. Kotimaisuudelle annetaan nyt entistä enemmän painoarvoa hankinnoissa.  Kotimaisen kiven pitää kuitenkin pystyä vastaisuudessa vahvistamaan hankkijan myönteisiä mielikuvia ja huolehtia siitä, että hintataso pysyy mahdollisimman kilpailukykyisenä.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen

Vienti ja tuonti supistuivat

Vuosi 2016 oli luonnonkiviteollisuudelle kaksijakoinen. Vienti supistui, mutta kotimarkkinoilla erityisesti rakennuskivien kysyntä vilkastui. Tiedot käyvät ilmi Kiviteollisuusliiton syksyn 2016 suhdannebarometristä.

Rakennus-, ympäristö- ja sisustuskivivalmistajien luottamus kysynnän kasvuun on vahvaa.

Vuoden 2016 vientitilastojen perusteella kivituotteiden viennin arvo laski edellisestä vuodesta 27 % ja päätyi hieman yli 37 miljoonaan euroon. Suurin syy on Kiinan kysynnän hiipuminen. Kiinan supistunutta vientiä ei ole pystytty korvaamaan uusilla markkina-alueilla, vaikka esimerkiksi Italiaan vienti onkin hienoisesti kasvanut edellisestä vuodesta. Suomesta viedään pääasiassa graniitti- ja vuolukivituotteita.

Viime vuonna kivituotteiden tuonnin arvo päätyi noin 11 miljoonaan euroon, joka oli 21 prosenttia edellistä vuotta vähemmän. Valtaosa tuontikivestä tulee Kiinasta.

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »