YRITYKSET JA MARKKINAT

Kaivertajan työtä leimaa vahva käsityö

Kiviveistämö Levander Oy:ssä liki 40 vuotta kaivertajan töitä tehnyt Matti Mäkelä jäi juuri hyvillä mielin eläkkeelle. – Kaivertajan työ on pysynyt suunnilleen samanlaisena ainakin 60 vuoden ajan.

Eläkkeelle siirtyminen on merkittävä muutos elämäntaipaleella, mutta kaivertaja Matti Mäkelä ottaa rauhallisesti. Ei ole kiveen hakattua, kuten Mäkelä sanoo, ettei työssä voisi joskus piipahtaa ja vähän töitäkin tehdä eläkkeellä ollessa.

– Työ on vähän niin kuin elämäntapa. Mäkelä sanoo, että moni ala kehittyy uuden teknologian myötä. Työntekijöiltä vaaditaan jatkuvaa opiskelua ja uusien asioiden hallintaa.

Teknologia on tullut mukaan myös meidän toimialallemme, mutta kaivertajan työ on pysynyt suunnilleen samanlaisena ainakin 60 vuoden ajan. Työkaluja on kyllä kehitetty, joten muutostakin on tullut, mutta käsityön leima on ja pysyy tässä työssä. Alan ehkä merkittävin muutos on ollut kaiverrusteippien käyttöönotto, ja hiekkapuhallus voidaan hoitaa kompaktisti ilman erillistä sille varattua työtilaa.

Matti Mäkelä aloitti Veljekset Palin Oy:ssä vuonna 1966. Tuolloin kaivertajat tekivät kaiverrustyönsä vielä pääosin ”suljetussa kopissa”. Nykyään kaiverruksia voi tehdä Mäkelän mukaan vaikka puku päällä. – 1960-luvulla kiviveistämöiden tuotannot monipuolistuivat hauta- ja rakennuskivistä sisustuskiviin sekä kuvanveistotöihin. Suomalaisen graniitin maine tuli tunnetuksi myös maailmalla. Kiven kannalta tämä on ollut hyvää aikaa.

Palinilla Mäkelä työskenteli vuoteen 1979 asti.

– Muutin sitten Helsinkiin, ja Kiviveistämö Levanderilla olen työskennellyt siitä lähtien. Työ on mukaansa tempaavaa ja antoisaa. Vuosikymmenet ovat menneet nopeasti.

Hautakivissä kotimaista

Matti Mäkelä toivoo, että uuden teknologian myötä hautakivien kaiverrusten kultauksiin tulisi kehitystä.

– Kaiverrusten kultauksilta vaaditaan paljon Suomen sääolosuhteissa. Käytettävien aineiden koostumus on muuttunut vuosikymmenten saatossa, mutta samalla teksteiltä vaaditaan pitkäkestoisuutta. Vanhat kultaukset voivat olla jopa kestävämpiä kuin uudemmat, joten yhtälö on mielenkiintoinen.

Matti Mäkelä on tyytyväinen, että hautakivimarkkinoilla ja julkisilla paikoilla olevissa muistomerkeissä käytetään pääasiassa kotimaista kiveä.

Kestävyyden kannalta kotimainen kivi on ehdottomasti paras ja usein myös imagokysymys.

Matti Mäkelä uskoo, että jatkossa kiviteollisuus innostaa myös nuoria alalle.

– On tärkeää, että hiljainen tieto siirtyy. Etenkin käsityöläisammateissa on paljon asioita, jotka on tullut opeteltua kantapään kautta jo vuosikymmeniä sitten. Kaivertajan monimuotoisesta työstä moni nuori saa hienon ammatin.

Teksti: Mirkka Kortelainen Kuva: Timo Porthan

Levander Oy

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »