YRITYKSET JA MARKKINAT

Graniitin viennin arvo lähes 50 miljoonaa euroa

Luonnonkiviteollisuuden viennin arvo oli vuonna 2012 noin 80 miljoonaa euroa, josta graniitin osuus oli 60 prosenttia. Muu kivivienti koostuu pääasiassa vuolukivituotteista. 

Viennin osuus on kiviteollisuuden liikevaihdosta noin 35 pros. Kivituotteita tuotiin viime vuonna 15 miljoonan euron arvosta.

Kiviteollisuusliiton toimitusjohtaja Pekka Jauhiainen kertoo, että vuosi 2012 oli graniitin viennin kannalta myönteinen; graniittiblokkien viennin arvo kasvoi edellisestä vuodesta kolme pros. ja oli 47,5 miljoonaa euroa. Lopputuoteviennin arvo oli 32 miljoonaa euroa, joka jäi 10 pros. edellisestä vuodesta.

Vienti- ja tuontimaista Kiina on ehdoton ykkönen. Muita tärkeitä vientimaita ovat Italia, Saksa, Ruotsi, Ranska, Belgia, Puola ja Venäjä.

Pekka Jauhiainen suhtautuu luonnonkiviteollisuuden tulevaisuuteen luottavaisena. Luonnonkivi ekologisena, täysin kierrätettävänä ja kestävänä materiaalina vastaa erinomaisesti tämän päivän rakennusmateriaaleille asetettaviin vaatimuksiin. Kiviteollisuuden haasteita ovat muun muassa louhinnan hyötysuhteen parantaminen louhinnan ylijäämäkivien tuotteistamisella sekä suomalaisen luonnonkiven tunnettuuden parantaminen niin koti- kuin vientimarkkinoilla.

Luonnonkiven louhinta on niin ympäristön kuin ihmisten kannalta vaaratonta. Jauhiainen mukaan luonnonkiviteollisuus pyrkii ympäristön kannalta parhaiden tekniikoiden ja käytäntöjen hyödyntämiseen. Tätä olisi tehtävä paremmin tunnetuksi niin lupaviranomaisille kuin tavallisille ihmisillekin. Jauhiainen kannustaa kuntia hyödyntämään alueensa luonnonkivivaroja julkisessa rakentamisessa.

Vuoden kivimieheksi Kari Parviainen

Kiviteollisuusliitto vuosikokouksensa Uudessakaupungissa maaliskuussa valittiin ensimmäisen kerran Vuoden kivimies. Tunnustuksen sai Kivipaasi Oy:n Kari Parviainen, joka valinnan ”on ollut mukana useissa vaativimpien kivikohteiden työmaatoteutuksissa (muun muassa Mäntyniemi, Kouvolan kaupungintalo ja Eduskuntatalo), perusteluissa sanotaan. Kivimies palkinnon saajaksi oli useita Kiviteollisuusliiton jäsenten ehdottamia henkilöitä. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, joka on ”osoittanut poikkeuksellisen korkeaa ammattitaitoa omassa luonnonkivialaan liittyvässä työssään”.

Kiviteollisuusliiton uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi valittiin toimitusjohtaja Ilkka Ylitalo Vientikivi Oy Finland –yrityksestä. Hallituksen varapuheenjohtajana jatkaa Palin Granit Oy:n toimitusjohtaja Heikki Palin.

www.finstone.fi

Lisää kommentti (2)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »