YRITYKSET JA MARKKINAT

Erikoistumalla maailmanmarkkinoille

”Kiven pyörittäjän kylällä” Savitaipaleella toimivan Sorvikivi Oy:n Eero Vainikka uskoo erikoistumisen ja kotimaisuuden voimaan.

– Tuotteemme on ainutlaatuinen ja kestävän kehityksen kannalta merkittävä, sanoo Vainikka, innovatiivinen kivimies ja yrityksen toimitusjohtaja.

Eero Vainikka toteaa, että tämä vuosi on alkanut positiivisesti, vaikka kotimaisen kiven markkinoilla ollaan hieman odottavalla kannalla. Ristiriitaisuuksiakin on ilmassa. Vainikka on ärtynyt kotimaisen kiven asemasta hankekilpailutuksissa.

Siinä missä hankintaosastot hakevat säästöä, tuskailevat kunnossapito-osastot kalliita tuontikiven korjaus- ja huoltotöitä. Tähän pitäisi saada pikaisesti balanssia. Halvalla ei voi saada hyvää.

Nämä ovat toimialamme ikuisuuskysymyksiä, joihin on vaikea saada muutosta. Tuomalla kotimaista kiveä esille valtakunnallisessa mediassa, yhteiskunnallisissa keskusteluissa ja muissa foorumeissa saadaan kotimaista kiveä paremmin jalustalle. Kotimainen kivi on sen ansainnut.

Sorvikiven tulevaisuuteen Vainikka suhtautuu optimistisesti. Projekteja on tulossa ja menossa ja vuoden 1992 ensimmäinen ohuen vesikalvon päällä pyörivä kivipallo on pyörinyt suuren maailman tietoisuuteen.

Kiven jalostukseen olemme tyytyväisiä. Erikoistuotteemme ja innovaatiomme ovat pitkän tuotekehittelyn tulos ja niitä on vaikea tai mahdoton kopioida Niinkin on käynyt, että esimerkiksi Kiinassa tuotettu pyöriväksi tarkoitettu kivi ei ole liikahtanut milliäkään, ja tuote on meillä korjattu toimivaksi.

Maailman parhaat kivet

Eero Vainikka hehkuttaa, että Suomessa on maailman parhaat graniitit ja vuolukivet. – Kotimaisen kiven korkea laatu, suomalainen kiviosaaminen ja koko kivialan alihankinta- ja palveluketju pitäisi viedä näkyvästi markkinoille ja kotimaisuus nostaa lähtökohdaksi kaikissa hankkeissa.

Suomessa sijaitsevat Vainikan mukaan ehkä Euroopan vaikeimmat louhinnat ja se tekee kotimaisesta kivestä vieläkin ainutlaatuisemman.

Täytyy meidän kivimiesten katsoa peiliinkin ja lyödä vaan rumpua kotimaisuusasteen puolesta.

Kivijätti odottaa ostajaa

Tilauskirjan töiden ohella Vainikka työstää valmiiksi varastoon yhtä valtavaa tuotetta. Kun tuotteen kokonaispaino on 27 000 tonnia, ei niitä varastoon voi tehtailla. Jo spektroliittikiven aihion lähtö paino oli 50 000 tonnia

Jättimäinen spektroliittipallo on piakkoin valmis. Sen ympärysmitta on 2.62 metriä ja mittojen täytyy olla täysin kohdallaan, poikkeama voi tai saa olla maksimissaan 0,05, jotta pallo saadaan pyörimään ohuen vesikalvon päällä.

Jättipallon sijoituspaikka on vielä auki, mutta kelluvilla yksinkertaisilla kivipalloilla voidaan koristaa esimerkiksi julkisia tiloja, kuten kauppakeskittymien tai yritysten sisäänkäyntejä. Pyörivä, interaktiivinen kivipallo antaa myös dynaamisen vaikutelman.

Teksti: Mirkka Kortelainen

Sorvikivi Oy

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YRITYKSET JA MARKKINAT

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »