YMPÄRISTÖKIVET

Sivukivi luo viihtyisyyttä Kotkassa

Kotka on tullut tunnetuksi viihtyisästä kaupunkimiljööstään ja kauniista puistoalueistaan, kuten Sapokasta. Kotkassa on käytetty runsaasti luonnonkiviä, joka on usein louhimon ns. sivukiveä tai muuta kierrätettyä kiveä, sanoo Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen. 

Kotkan kaupunki käyttää määrätietoisesti luonnonkiveä ympäristörakentamisessa. Merikaupunki onkin tullut tunnetuksi viihtyisästä kaupunkimiljööstään ja kauniista puistoalueistaan, kuten Sapokasta, Katariinan Meripuistosta ja Jokipuistosta. Kaupungin puistorakentaminen on palkittu useaan otteeseen niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin, viimeisimpänä Jokipuisto vuoden 2015 ympäristörakenteena.

Luonnonkivi on kestävää - käyttöikä on 50–100 v. - ja siten pitkällä aikavälillä hyvin edullista materiaalia ympäristö- ja kaupunkirakentamisessa, sanoo Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen. Luonnonkivi on kaunista, se luo arvokkuutta sekä nostaa ihmisten kokemaa ympäristön viihtyisyyttä. Kotkassa käytetty luonnonkivi on usein louhimon ns. sivukiveä tai muuta kierrätettyä kiveä. Heikki Laaksonen kertoo, että sivukiven käyttöön on useita syitä. Se on eläväpintaista, koska siinä saa olla ulkonäöllistä vaihtelua, sitä on hyvin saatavilla ja jo kertaalleen irrotettua kiveä tulee käyttää jo ekologisista syistä johtuen.

Vuonna 2016 sivukiviä on hyödynnetty Kotkassa näyttävästi Katariinan Meripuiston skeittiparkissa (Kuva 1), uudella linja-autoasemalla (Kuva 2), Karhuvuoren muurirakenteissa (Kuva 3) sekä Uittoväylän kiertoliittymässä, jossa sivukivipaadet kuvaavat tukkijokea ja siinä uitettuja hirsiä (Kuva 4). Sivukivet ovat peräisin Palin Granit Oy:n louhimoilta ja työt on urakoinut Linjaporaus Lehtinen Oy Virolahdelta. 

Katariinan Meripuistoon on suunnitteilla myös kiviteollisuuden historiaa käsittelevä näyttely. Kotkan kaupunki toivookin nyt, että Kiviteollisuusliiton jäsenistöllä olisi mahdollisuus luovuttaa näyttelyyn historiaa kuvaavia vanhoja kivituotteita kuten kouruja, portinpylväitä, reunakiviä jne. Yhteydenotot: heikki.laaksonen(at)kotka.fi

Luonnonkiven ja erityisesti sivukiven hyödyntämisestä Kotkan kaupungissa kerrotaan lisää Suomalainen Kivi -lehden vuosikirjassa 2017.

Teksti: Olavi Selonen Kuvat: Paavo Härmä

www.suomalainenkivi.fi/kiviteollisuusliitto

Lisää kommentti (11)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YMPÄRISTÖKIVET

« 1 2 3 4