YMPÄRISTÖKIVET

Jokipuisto Kotkan Karhulassa on runsaudensarvi

Jokipuisto Kotkan Karhulassa on palkittu Vuoden 2015 Ympäristö­rakenteena. Vuosina 2012 - 2015 rakennettu puisto on runsauden­sarvi korkealaatuisesti toteutettuja kasvi-, kivi- ja vesiaiheita, kiittää palkintolautakunta. Välillä alennus­tilassa ollut jokivarsi on kokenut arvonpalautuksen. Suositussa puistossa on nähtävää ja tehtävää kaikille kaikkina vuodenaikoina.

Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliiton järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 11. helmikuuta Jyväskylässä järjestetyillä Viherpäivillä. Kilpailussa myönnettiin kunniakirjat palkitun kohteen rakennuttajalle sekä suunnittelussa ja toteutuksessa keskeisimmin mukana olleille tahoille.

Kunniakirjat saivat Jokipuiston rakennuttaja Kotkan kaupunki, pääsuunnittelija kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen ja toteuttaja Kotkan kaupungin puistotoimen rakentajaryhmä. Erikoismaininnoin palkittiin kivitöiden tekijä Vikmanin Kivi ky, kasvillisuuden suunnittelija toimistopuutarhuri Anne Vilkki-Lanu Kotkan kaupungin puistotoimesta, kasvillisuuden toimittaja Terolan Taimitarha sekä kuvanveistäjä Antti Maasalo Jokipuistossa sijaitsevasta ”Alkulähteellä” -teoksesta.

Luonnonkivimuurit nurmirinteen tilalle

Jokipuiston selkärangaksi on rakennettu vankat luonnonkivimuurit entisen ylijyrkän, hankalasti hoidettavan nurmirinteen tilalle. 1970-luvulla rakennetut raskaat betoniportaat on piilotettu ja ne toimivat nyt puroputouksen tukirakenteena. Rakenteissa käytetty luonnonkivi on suurelta osin kierrätyskiveä. Myös alueella olleet isot siirtolohkareet ja säästämisen arvoiset puut ovat osa uutta puistoa.

Kivimuurien ja betoni- sekä luonnonkivipintaisten käytävien avulla puistoon rakentuu selkeät ylä- ja alatasot. Suurista korkeuseroista huolimatta puistossa pääsee liikkumaan esteettömästi helppokulkuisia betonikiveyskäytäviä pitkin. Puistossa on myös kivisiltoja ja -veistoksia. Erilaisten aiheiden miltei ylenpalttinen runsaus muodostaakin suuren kontrastin alueen muulle ympäristölle.

Puiston hyvinvoiva kasvillisuus on runsasta ja vaihtelevaa: muun muassa kivikkoperennoja, koristeheiniä ja maanpeitekasveja sekä kotimaisia atsaleoita ja alppiruusuja. Puiston läpi kulkevan puron loppupäässä kosteikko ja tervaleppälehto muuttavat puron olemusta vehreämmäksi. Useat koristekasveista on varustettu nimikyltein.

Joesta pumpattava vesi kiertää ylätason isokokoisen Alkulähteet -taideteoksen kautta puroputoukseen, puiston keskellä olevaan isoon lummelampeen ja puroja pitkin takaisin jokeen.

Jokivarren arvonpalautus

Jokipuisto rajoittuu Karhulan keskuskenttään ja uimahalliin. Puistossa on myös leikkipuisto sekä ilmeeltään luonnonmukaisempi piknik-alue jokivarressa. Alueen suosiosta kertoo se, että alkuperäiset kaksi isoa massiivigraniittipöytää ovat saaneet seurakseen jo neljä lisäpöytää.

Vuoden ympäristörakenne -tuomaristo kiittää erityisesti aikaisemmin toisarvoisen ranta-alueen rakentamista osaksi Karhulan keskustan liikunta- ja vapaa-aikakokonaisuutta sekä jokivarren reittien kehittämistä.

Aikanaan suurena uittoväylänä toiminut Kymijoen Korkeakoskenhaara oli pikku hiljaa muuttunut lähinnä likaviemäriksi. Joen puhdistamisen ja Jokipuiston rakentamisen ansiosta joen historiassa alkoi uusi kukoistus.

Tunnustus tasokkaalle ympäristölle

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Palkinto jaettiin nyt 25. kerran.

Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Rakennustuoteteollisuus RTT:n, Puutarhaliiton, Kiviteollisuusliiton, Viherympäristöliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, ympäristöministeriön ja lehdistön edustajat.  

Jokipuisto ollut mieluisa kohde olla mukana. Suunnittelijan kanssa on tehty yhteistyötä jo varhaisessa vaiheessa projektia, Vikmanin Kiven Esa Vikman sanoo.

Harkituilla viimeistelyillä ja järkevillä mitoituksilla saimme kustannukset pysymään alhaalla, jolloin kiveä voitiin käyttää enemmän. Puistossa on paljon kierrätyskiveä.  Luonnonkivi on puistossa tärkeällä paikalla jo suurien korkeuserojenkin vuoksi, tukimuureissa, vesiputouksessa, jne. Myös luonnonkiven edustavuus ja “helppohoitoisuus” esimerkiksi kivipöydissä olivat tärkeä kriteeri.

Vikmanin Kiven tekemiä kivitöitä puistossa ovat muun muassa: kaarisilta (valmistettu yhdestä osasta), kivipollarit (rajaavat puistoa parkkialueesta) sekä kivipöydät.

Kotkan kaupunki on voittanut Vuoden ympäristörakenne – palkinnon neljästi 1994–2015. Vikmanin Kivi on toimittanut kivituotteita kaikkiin näihin kohteisiin.

 

Rakennustuoteteollisuus RTT

Puutarhaliitto

Vikmanin Kivi ky

Terolan Taimitarha

Kiviteollisuusliitto

Viherympäristöliitto

Suomen Maisema-arkkitehtiliitto

Suomen Arkkitehtiliitto

Ympäristöministeriö

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA YMPÄRISTÖKIVET

1 2 3 4