YMPÄRISTÖKIVET

”Eettiset hankintaperiaatteet sanahelinää”

Puheenjohtaja Ilkka Ylitalo tuohtui halvan kiinalaisen kiven valinnoille.

Halpa kiinalainen kivi saa tuoreen Kiviteollisuusliiton puheenjohtajan Ilkka Ylitalon kiivastumaan. – Valtio ja kunnat tekevät myyräntyötä valitessaan kiinalaisen kiven. Halutaanko kivialan säilyvän maassamme?

Ilkka Ylitalon mielestä kiven tuonti Kiinasta on sen suuruinen uhka, että se vaarantaa koko alan säilymisen Suomessa.

– Valtio ja kunnat tilaavat sieltä hinnalla, jota me emme pysty tuottamaan. Tulee mieleen, että tarvitaanko meitä kotimaisia kivialan ihmisiä enää ollenkaan. Mitä sitten, jos firmat kaatuvat ja ihmiset joutuvat työttömyyskortistoon? sanoo maaliskuussa tehtävässään aloittanut Kiviteollisuusliiton puheenjohtaja.

Myös työturvallisuus ja ympäristövastuu puoltavat suomalaisen kiven paikkaa.

– Meillä työturvallisuus on hyvällä tolalla. Siihen ja vastuulliseen ympäristöasioiden hoitoon on panostettu ja käytetty paljon rahaa. Kiinassa ei näistä asioista huolehdita. Silti sieltä tilataan vain, kun on halpaa. Julkisten hankkijoiden eettiset hankintaperiaatteet tuntuvat useimmiten tyhjältä sanahelinältä vaikka toki joitakin myönteisiä poikkeuksiakin on.

Ylitalon mukaan osalla suomalaisista kivialan yrityksistä meneekin huonosti.

– Useimmat suomalaiset pk-yritykset ovat pystyneet kasvamaan, mutta kivialan kiinalaisen tuonnin kanssa kilpailevat yritykset eivät. Tarvitsisimme enemmän töitä, jotta pystyisimme investoimaan koneisiin ja laitteisiin.

Trendi kääntyy julkisivuissa

Pelkkään synkistelyyn ei ole aihetta. Esimerkiksi ekologisuutta ja kestävää kehitystä korostavat megatrendit luovat hyvän pohjan kiven menestykselle.

– Toimimme hyvän materiaalin kanssa. Esimerkiksi hiilijalanjälkimittauksissa kivi on materiaaleista etunenässä. Kiven tuottaminen ei vaadi paljoa energiaa ja se kestää pitkään.

Kiven hintamielikuvaan voisi vielä saada korjausta.

– Varsinkin keittiötasopuolella kuulee ihmisten puhuvan, että kivi on kallis vaihtoehto. Näin se ei ole. Mitään ylihintaa ei pyydetä. Jos joku saisi hyvää hintaa, apajille tulisi heti lisää firmoja.

Positiivisiakin signaaleja on näkyvissä Ylitalon mielestä. Esimerkiksi julkisivuissa kivi on hänen mielestään nousemassa pitkään suosiossa olleiden lasin ja pellin rinnalle.

– Arkkitehtikunnassa on huomattavissa pieni vire kiven suosimisen suuntaan. Trendit muuttuvat ja ihmiset haluavat jotain uutta pitkään muodissa olleen lasin tilalle.

Kiven käytön kasvualueitakin löytyy.

– Ihmiset ovat halukkaita sitomaan yhä enemmän rahaa pihojensa laittoon, ja tässä kivi on yksi parhaita materiaaleja. Myös keittiötasot ovat yksi kasvualue, mustavalkoiset kivilaadut etunenässä.

Vientikivi-yhtiöt

Ilkka Ylitalo on Vientikivi Oy:n toimitusjohtaja. Yhtiö on osakkaana Suomen Graniittikeskus Oy:ssä ja siihen kuuluu myös Louhi Kivitasot Oy. Kaksi vuotta sitten Yritys osti SKT-Granit Oy:n.

– Olemme ihan tyytyväisiä yritysostoon. Töitä on ja menee ihan hyvin.

– Tällä hetkellä panostamme organisaation ja myynnin hiomiseen ja varmistamme, että kaikki kapasiteetti saadaan käyttöön. Isompia koneinvestointeja ei ole tulossa.

Teksti: Veera Saloheimo

Lisää kommentti (3)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA YMPÄRISTÖKIVET

1 2 3 4