UUTISET

Pekka Pitkänen – arkkitehtuurin toteuttaja

Turun oikeustalon keskeinen osa, istuntosalirakennus, on harmaata graniittia. Oikeustalo on komea päätös Pekka Pitkäsen arkkitehdin uralle, työ, jossa taitava suunnittelija on kyennyt tyylilleen uskollisesti luomaan yksityiskohdiltaan rikasta ja kiinnostavaa julkista tilaa.

Pekka Pitkänen – arkkitehtuurin toteuttaja

Pyhän Ristin kappeli, Turku. Foto: Arkkitehtuurimuseo, Simo Rista

Arkkitehti, professori Pekka Pitkänen poistui joukoistamme kuluvana keväänä. Hän saavutti kunnioitettavan 90 vuoden iän ja työskenteli lähes puoli vuosisataa suomalaisen arkkitehtuurin kärkijoukoissa. Hän teki elämäntyönsä pääasiassa Turussa – kaupungista ja sen vaikutusalueelta löytyvät hänen merkittävimmät työnsä.

Ryhtyminen arkkitehdiksi oli Pekka Pitkäsellä ensisijaisena tavoitteena jo koulupoikana. Hänen isänsä toimi rakennusalalla, joten alan dokumentit ja piirustuskopiot tulivat tutuiksi jo kotona, Tämän lisäksi hän lainasi kirjastosta kaikki Arkkitehti-lehdet ja perehtyi innolla niiden antiin. 

Pekka Pitkänen siirtyi ylioppilaaksi päästyään Helsinkiin vuonna 1946 ja aloitti arkkitehtuurin opiskelun. Hänen innostuksestaan ja tarkkuudestaan kielii sekin, että hän lienee ainoa arkkitehtiopiskelija, joka on laatinut täydelliset muistiinpanot professori J.S. Sirénin luennoista. 

Opiskelunsa ohessa Pitkänen työskenteli harjoittelijana Erkki Huttusen ja Erik Bryggmanin arkkitehtitoimistoissa - nämä kokemukset ilmeisesti vahvistivat hänen käsitystään funktionalismin oikeutuksesta arkkitehtuurissa.

Pekka Pitkänen valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1953. Jo opiskeluaikanaan Pitkänen osallistui menestyksekkäästi arkkitehtuurikilpailuihin. Kiinnostus kilpailujen kautta perehtyä arkkitehtuurin haasteisiin ja ratkaisuihin jatkui läpi hänen työuransa – Pitkänen saavutti joko yksin tai työryhmissä 15 ensimmäistä ja 17 muuta palkintoa. Kilpailujen kautta syntyivät myös monet hänen merkittävimmistä työtehtävistään.

Pekka Pitkänen perusti ensimmäisen oman toimistonsa Turkuun vuonna 1954 yhdessä arkkitehti Olli Vahteran kanssa – yhteistyötä kesti lähes 10 vuotta. Asuntotuotanto antoi runsaasti työtä nuorelle arkkitehdille. Turun keskustaan Aurajoen tuntumaan nousivat tyylikkäät Asoy Wilenia ja Asoy Carenia. Myöhemmin Pitkäsen toimisto suunnitteli koko Suikkilan lähiön sekä merkittävän osan Runosmäen alueesta.

Kirkkojen suunnittelija

Pitkäsen tunnetuimmat ja parhaimmistoon lukeutuvat työt ovat betonirakennuksia, joissa betoni on hallitseva ja näkyvä materiaali niin julkisivuissa kuin interiöörissäkin. Vuonna 1965 valmistuivat ylioppilasasuntola Domus Aboensis ja liikerakennus Meritalo Turkuun ja seuraavana vuonna pankkitalo Kemiöön ja seurakuntakeskus Säkylään. 

Pekka Pitkäsen parhaimpana luomuksena pidetään yleisesti Turun hautausmaalle rakennettua Pyhän Ristin kappelia, joka valmistui vuonna 1967 ja jonka suunnitelma perustui arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Kappelissa betonilla on luotu lähes aineeton tunnelma, jossa yhtenäinen materiaalikäsittely ja hienostuneet yksityiskohdat hiljentävät tilan kokijan surutyölle.

Usean kirkon ja seurakuntakeskuksen suunnittelijana on Pekka Pitkänen todennut, että kirkon suunnittelu on haasteellista; suunniteltavan kohteen täytyy olla jo rakennuksena kirkko. Hänen mielestään ratkaisun tulee olla minimalistinen ja huokua niukkuutta – kaikki pitää tehdä hyvin yksinkertaisesti, näin syntyy kestäviä ratkaisuja.

Vuonna 1970 Pekka Pitkänen voitti työryhmänsä kanssa Eduskuntatalon laajennuksesta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun. Tästä seurasi, että vuonna 1972 perustettiin uusi toimisto työryhmän muiden jäsenten, pitkäaikaisten yhteistyökumppanien Ola Laihon ja Ilpo Raunion kanssa. Arkkitehtitoimisto Pitkänen-Laiho-Raunio vastasi myös Turun tuomiokirkon peruskorjauksen ja Henrikin kirkon ja seurakuntakeskuksen suunnittelusta. Toimisto suunnitteli myös valtion virastotalon Maarianhaminaan ja osallistui Eduskuntatalon peruskorjauksen suunnitteluun. 1980-luvun alkupuolella Pekka Pitkänen luopui asuntosuunnittelusta ja keskittyi julkisten rakennusten suunnitteluun. 

JussiTiainen

Turun oikeustalo. Foto: Arkkitehtuurimuseo, Jussi Tiainen

Betoni vaihtui luonnonkiveen

Pekka Pitkäsen taidot ja ansiot tunnustettiin jo laajalti, hänelle myönnettiin rakennustaiteen ja yhdyskuntasuunnittelun valtion palkinto vuonna 1982 ja professorin arvo vuonna 1988. Pekka Pitkäsen viimeinen työ oli Turun oikeustalon ja siihen liittyvän Korkkitehtaan kiinteistön suunnittelu.

Rakennuksen keskeinen osa, istuntosalirakennus, on harmaata graniittia, betoni on vaihtunut luonnonkiveksi. Oikeustalo on komea päätös arkkitehdin uralle, työ, jossa taitava suunnittelija on kyennyt tyylilleen uskollisesti luomaan yksityiskohdiltaan rikasta ja kiinnostavaa julkista tilaa. Turun oikeustalo oli perusteena sille, että Pekka Pitkäselle myönnettiin Suomen Kiviteollisuusliiton Kivipalkinto vuonna 1998.

 

Lähteet:

Laaksonen, Esa: Pitkänen Pekka, Kansallisbiografia-verkkojulkaisu, Studia Biographica 4. Helsinki: SKS, 1977 / ISSN 1799-4349

Rakennustaiteen Seuran arkkitehtihaastattelut: Pekka Pitkänen 1993; haastattelijat Sirkka-Liisa Jetsonen ja Pekka Pakkala

Teksti: Matti Lummaa, arkkitehti SAFA

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA UUTISET

1