
TEKNOLOGIA
Suomalaisten ulkokäyttöön tarkoitettujen luonnonkivituotteiden pakkas-suolarasituksenkestävyys on testattu kaksivuotisessa kehityshankkeessa. Testaustyöstä on vastannut Geologian tutkimuskeskus.
Testaustarpeen on synnyttänyt CE-merkintään johtavien eurooppalaisten standardien muutokset. Kivituotteiden jäätymissulamisrasituksen kestävyyttä on pitänyt testata ennenkin mutta uusissa EN-standardeissa luonnonkivituotteilta vaadittavien jäädytys-sulatustestin syklimäärää on nostettu 48 syklistä 56 sykliin. Tämä tarkoittaa sitä, että aiemmin tehdyt 48 syklin jäädytys-sulatustestit eivät 1.9.2013 jälkeen ole olleet enää käyttökelpoisia CE-merkintään.
Suomessa uudet vaatimukset ovat tulleet voimaan siten, että vuoden 2016 loppuun asti on voitu tilapäis¬ratkaisuna käyttää vaihtoehtoista menettelyä tietyille rajatuille kivilajeille, joille 48 syklin jäädytys-sulatustesti on tehty alle 10 vuotta sitten ja kiven vedenimey¬tyminen on korkeintaan 0,30 %. Tämän vuoden alusta vaaditaan uusien standardien mukaiset testitulokset.
EN-standardeja täydentämään on Suomessa laadittu kansallinen soveltamisstandardi SFS7017, joka edellyttää 56 syklin jäädytys-sulatustestien tekemistä luonnonkivipäällystelaatoille, noppa- ja nupukiville sekä reunakiville jäänpoistosuolojen avulla (1 paino- % NaCl) standardin EN 12371 mukaisesti silloin kun suolarasitus on mahdollinen ja ilman suolaa kun käyttökohteessa ei esiinny suola-rasitusta. Vaatimus koskee niin kotimaisia kuin tuontikiviäkin. Tiettävästi muissa maissa ei ole vastaavaa vaatimusta; Ruotsissa pakkas-suolatestejä tehdään mutta niitä ei vaadita.
Vuoden 2016 lopussa päättyneessä hankkeessa on nyt testattu jokseenkin kaikki kaupallisesti merkittävät suomalaiset luonnonkivityypit. Useimmat näistä löytyvät kuvineen ja testattuine ominaisuuksineen Kiviteollisuusliiton kivikirjastosta: http://www.suomalainenkivi.fi/suomalaiset-luonnonkivilajit/
Suola-pakkaskestävyyden lisäksi hankkeessa testattiin eräitä muitakin kansallisessa soveltamisstandardissa vaadittuja ominaisuuksia. Lisäksi hankkeessa tutkittiin mm. kiven huokoisuuden vaikutusta kiven kestävyyteen ankarissa ilmasto-olosuhteissa.
Kehityshankkeen johtajana toiminut Kiviteollisuusliiton toimitusjohtaja Pekka Jauhiainen toivoo, että erityisesti julkisissa rakennuskohteissa pakkas-suolarasitukselle alttiit kivimateriaalit ovat tulevina vuosina testatusti korkealaatuisia. Kehityshanketta rahoittivat Kiviteollisuusliiton ja sen jäsenyritysten lisäksi Geologian tutkimuskeskus GTK ja Rakennustuotteiden Laatu – säätiö.
Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) johdolla on rakennettu uusi verkkosivusto välittämään kaivannaisalan perustietoa suurelle yleisölle. Sivusto sijaitsee osoitteessa kaiva.fi. Muita toteuttajaorganisaatioita olivat Infra ry, Kaivosteollisuus, Centria ammattikorkeakoulu ja Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutus (Kpedu).
©2019 Kiviteollisuusliitto ry