TEKNOLOGIA

Kuulapuhallusmenetelmällä näyttävää pintakäsittelyä

Asiakkaiden vaatimustason kasvu lisää tuotekehitystyötä ja koneinvestointeja kiviyrityksissä. Hyvä esimerkki ovat Loimaan Kiven tuoreet koneinvestoinnit.

Kuulapuhallusmenetelmällä näyttävää pintakäsittelyä

Kuulapuhallettujen katulaattojen pinta on lähellä poltettua kivipintaa. Reunat ja pinnat saadaan samalla kertaa koneellisesti.

kivet2

Kuulapuhallus säästää raaka-ainetta ja parantaa kilpailukykyä.

Uutta kehitystyötä on tehty myös täysin suomalaisessa konevalmistajassa Kasins Oy:ssä, jonka menetelmällä voidaan siirtää kuvia kätevästi kiven pintaan. Tästä ja muusta teknologian kehitystyöstä enemmän seuraavassa numerossa.

Loimaan Kivi on ensimmäisenä Suomessa ottanut käyttöön luonnonkiven pintakäsittelyyn tarkoitetun kuulapuhallusmenetelmän.

Menetelmällä saadaan nopeutta esimerkiksi katulaattojen työstöön ja sen kautta kustannustehokkuutta.

- Kun lähestymme tuontikiven hintaa, päätyy tilaaja mielellään kotimaiseen ratkaisuun, sanoo Loimaan Kiven tuotantojohtaja Mikko Paljakka.

Suunnittelija- ja tilaajatahot ovat ottaneet kuulapuhalluksen hyvin vastaan uudenlaisen pintakäsittelyn ja alan kehittymisen vuoksi.

Loimaan Kivellä on tällä hetkellä tilauskannassaan noin 5 000 m2 kuulapuhallettuja tuotteita. Tällaisia kohteita ovat muun muassa Tampereen matkakeskus, Viikintori Helsingissä
ja Kauppakeskus Sellon katulaatoitus Espoossa.

Pinnat käsitellään yhdellä kertaa

Paljakan mukaan arkkitehtien mieleen on pinnan jälki ja särmien pyöristys, joiden avulla katukiveyksen saumojen osuus jää entistä viimeistellymmän näköiseksi, ja pyöristyneet kulmat tuovat paremman lopputuloksen. Tavallisessa laikkamenetelmässä faasi leventää saumojen väliä. Jälki muistuttaa polttomenetelmää tai ristipäähakkausta, mutta kuulapuhallusmenetelmässä on etunsa verrattuna niihin.

- Kun tavallisesti kulmat ”faasataan” laikalla ja toinen käsiteltävä pinta työstetään yksi kerrallaan käsityönä, niin kuulapuhalluksella reunat ja pinnat saadaan samalla kertaa koneellisesti.

Jälki ei ole suoraan verrattavissa muiden menetelmien tuottamaan pintaan. Karheudeltaan kuulapuhallusmenetelmällä aikaan saatu pinta on lähempänä poltettua, ja sillä aikaan saatu väri lähenee ristipäähakatun väriä.

Vähentää raaka-ainehukkaa

Käsittely tehdään jo valmiiksi mittoihin leikatulle kappaleelle, kun esimerkiksi ristipäähakkaus ja poltto tehdään levyaihioille. Kappale kulkee koneen läpi kuljetinhihnaa pitkin.
Turbiinit sinkoavat rst-kuulaa, joka karhentaa käsiteltävät pinnat. Pinnan karheutta säädetään turbiinien- ja kuljetinhihnan pyörimisnopeudella. Imuri imee kiviaineksen ja teräspölyn pois kierrosta. Aines seuloontuu sykloniin ja suodattimiin.

Suurimpana hyötynä Paljakka näkee nopeuden, joka parantaa kilpailukykyä. Se ei haaskaa raaka-ainetta eivätkä ohuetkaan levyt mene rikki. Menetelmällä voidaan käsitellä kaikkia kivilaatuja, mutta lisäksi se mahdollistaa ohuiden 20mm levyjen käsittelyn paremmin kuin ristipäähakkaus ja poltto.

Menetelmä on tuotu Italiasta ja sitä on käytetty lähinnä metalliteollisuudessa jäysteiden puhdistamiseen valukappaleista. Laitteet on modifioitu paremmin kiviteollisuuden
käyttöön.

Säästöjä ja nopeutta monivaijerisahauksella

kivet3

Vaijerin kestävyys ja liitoskohta ovat olennaisia sahauksen onnistumiselle.

Loimaan Kiven investointiohjelmaan kuului myös keväällä käyttöön otettu monivaijerisahausmenetelmä. Sillä pyritään korvaamaan perinteiset raamisahat.

Monivaijerisahauksen etuja raamisahaukseen verrattuna on Paljakan mukaan kolmenlaisia: pienemmät investointikustannukset, energian ja materiaalin säästö, muunneltavuus sekä nopeus.

- Investointina tämä on selvästi kevyempi. Raamisahat vaativat paljon tilaa ja vankat perustukset. Ne lisäävät kustannuksia. Energian kulutus on selvästi pienempää vaijerisahauksessa.
Lisäetuna on myös muunneltavuus, joka lisää nopeutta itse tuotannossa. Se sopii Suomen markkinoille, koska työt koostuvat monista eri paksuuksista.

Kun raamisahoilla tehdään pääsääntöisesti 20-30 mm levyä ja pyörösahoilla yli 40 mm paksuisia levyjä, niin vaijerisahalla voi tehdä tehokkaasti 20-150 mm levyjä. Sahauksessa
raamisaha kuluttaa 10 mm kiveä, kun taas vaijerisahauksessa kiveä hupenee vain 7 mm. Loimaan Kiven kapasiteetti on vuorokaudessa noin 100 m2, riippuen kiviaihion
koosta ja sahattavasta paksuudesta.

Vaijerisahausta on käytetty perinteisesti marmorilouhinnassa yksivaijerisena versiona blokkien sahauksessa. Monivaijerisahaus on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Menetelmässä voidaan käyttää jopa 70 vaijeria samanaikaisesti. Loimaan Kiven kone sahaa yhtä aikaa yhdeksällä vaijerilla.

Vaijeri takeena onnistumiselle

Kaikkein tärkein ja samalla heikoin elementti on kantovaijeri. Tavalliseen vaijeriin ”juotetaan” kiinni holkki ja helmi, johon on upotettu timantteja. Helmien välissä on muovipinnoite
estämässä liikkuvuutta ja suojaamassa kantovaijeria. Oikea kireys ja veden oikea määrä lisäävät leikkaustehoa. Liitoskohta uusitaan monta kertaa vaijerin eliniän aikana,
koska vaijeri pitää jännittää siten, että se tekee pyörivää liikettä sahauksen aikana. Yhdellä vaijerimetrillä voidaan sahata 10-12 m2, ja se sopii kaikille kivilaaduille asetuksia muuttamalla.

Vaijereita toimittaa Belgialainen Diamond Board ja saha on Italialainen Pellegrini.

Lisää kommentti (5)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA TEKNOLOGIA

1 2