SISUSTUSKIVET

Sisustusarkkitehti Mikko Vesanen

Tarjoan aina kivitasoja keittiöremontteihin

Sisustusarkkitehti Mikko Vesasen mukaan keittiöremonttien tekeminen on melko vilkasta, koska työn hinta on juuri nyt edullista. Hänelle kivi on mieluinen materiaali ja se on aina vaihtoehtona pöydällä, kun hän suunnittelee asiakkaille keittiötä.

Mikko Vesanen ei ole järin halukas puhumaan trendeistä keittiöremontin yhteydessä.

– Keittiö suunnitellaan pitkällä tähtäyksellä, ei hetken trendeihin. Minä lähden sen vuoksi aina asiakkaan käyttötarpeista. Jos esimerkiksi tiedän, että hän on innokas leipomaan, ehdotan aina luonnonkiveä. Kivi on täydellinen leipomisalusta monien muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi, Vesanen sanoo.

– Kivi on helppohoitoinen ja myös siinä mielessä hyvä valinta, että se elää omaa elämää. Jos haluaa myöhemmin uudistaa kaapistoja, kiveen on helppo yhdistää mitä vain.

Hauska idea Vesasen mukaan on esimerkiksi nostaa kiveä tason lisäksi myös välitilaan parinkymmenen sentin verran, jolloin kivitasosta todellakin tulee oma vahva elementti.

Säästä kaapeista, jos on pakko

Mikko Vesanen arvostaa luonnonkiveä keittiömateriaalina.

– Ne ovat tietenkin kalliimpia kuin monet muut materiaalit, mutta olen jopa sitä mieltä, että on järkevämpää säästää kaapistojen hinnasta kuin tasoista.

Uudet komposiittitasot ovat hänen mukaansa myös hyviä vaihtoehtoja, koska niissä on kuitenkin käytetty runsaasti luonnonkiveä. Tämän ansiosta niissä on paljon samoja ominaisuuksia kuin kivitasoissa. Ne häviävät yleensä lämmönkestävyydessä, mutta ovat suuressa suosiossa, koska värisävyjä on enemmän.

Kivitasot yhdistävät

Mikko Vesanen haluaa sisustussuunnittelussaan lähteä aina asiakkaan tarpeista. Kodin ratkaisujen pitää palvella siellä asuvien ihmisten elämää. Tässä mielessä keittiö on oleellinen kohde. Eli mitä siellä tehdään ja onko kyseessä avokeittiö vai suljettu tila.

– Jos asiakas empii kiven tai muun materiaalin välillä, yksi tärkeä argumentti on se, että kiven avulla voi yhtenäistää koko kodin yleisilmettä.

– Samaa kiveä voi käyttää kylpyhuoneissa ja WC:ssä, jolloin ne antavat arvokkaan, jopa ylellisen kokonaisilmeen. Kivi sopii erinomaisesti märkätilojen materiaaliksi.

– Tiettyjä asioita on kuitenkin otettava huomioon, kun valitsee kiveä. Jos valitsee marmorin, se patinoituu aikaa myöten käytön jäljillä, koska on huokoista. Sama koskee hiekkakivityyppisiä liuskekiviä. Komposiittipinnat ovat huomattavasti kovempia ja kestävät myös kuumaa, eivät tosin niin paljon kuin esimerkiksi aito suomalainen graniitti, Vesanen toteaa.

Teksti: Tom Kalima Kuva: Timo Porthan, tuotekuvat valmistajilta

 

Suosio on kasvussa

Kivitasojen markkinatilanne näyttää Tulikiven tuotepäällikkö Tapani Ylihärsilän mukaan paremmalta kuin aikoihin. Paljon puhuttu huono taloudellinen tilanne ei ilmeisesti koske kaikkia.

– Uskon, että kivitasojen kasvu kertoo siitä, että ne, jotka nyt remontoivat, haluavat tehdä sen kunnolla laatuun satsaten. Toisaalta nyt on erinomainen aika remontoida, koska urakkatyön ostaminen on nyt suhteellisen edullista, Tapani Ylihärsilä sanoo.

Hänen mukaansa on myös jonkin verran viitteitä siitä, että mustavalkoisen valtakausi alkaa saada rinnalleen muitakin haastajia. Esimerkiksi suomalainen graniitti on ollut pitkään suomalaisten värimaailmaan vähän liian vahva ja kirjava. Amerikkalaisia se miellyttää, mutta täällä on etsitty jotain muuta.

– Kymmenisen vuotta sitten markkinoille tulleet kvartsikomposiittitasot ovat selvästi vallanneet alaa.

Työ jää kotimaahan

Komposiittitasoja ei Suomessa valmisteta, joten ikävä kyllä ne kaikki ovat tuontitavaraa.

– Kokonaishinnasta voidaan kuitenkin laskea, että noin 50 prosenttia jää Suomeen, jos käytetään kotimaisia toimittajia. Jos vielä asennuksessa turvaudutaan suomalaisiin, voidaan puhua jopa 70 prosentista. Tähän on asiakkaan kannalta monta muutakin hyvää syytä: se takaa varmuutta, asiakkaaseen luotetaan eikä esimerkiksi laskuteta etukäteen ja kaikki reklamaatiot ovat yksinkertaisempia.

Lisääntynyt myös kerrostaloissa

Myyntipäällikkö Ari Laaksonen Vientikivi Oy:stä on yhtä mieltä siitä, että sisustuskivien käyttö on kasvussa.

– Kasvu on sikäli merkille pantavaa, että rakentaminen sinänsä on melko vähäistä. Esimerkiksi vuonna 2006 rakennettiin yli 15 000 omakotitaloa, mutta viime vuonna vain noin 5 500. Saneerauspuoli on kuitenkin kasvanut ja se näkyy.

– Toisaalta rakennusteollisuudella menee kohtalaisen hyvin. Arvokiinteistöjäkin rakennetaan melko paljon ja meillä on myös kerrostaloissa projektikohteita, Ari Laaksonen kertoo.

Kerrostaloasuntoihin kivitasoilla on kaksi tietä. Joskus niistä päättää arkkitehti rakennuksen arvosijainnin perusteella, mutta usein ne tulevat myös asukasmuutosten kautta.

– Jos arvokiinteistön neliöhinta on 5 000 – jopa 15 000 euroa, ei kivitasoilla ole enää suurta merkitystä asunnon loppuhintaan. Kuitenkin niiden vaikutus ulkonäköön ja asunnon arvoon on todella suuri.

Laaksosen mukaan vaaleat ja tummat sävyt ovat edelleen muodissa. Vaaleissa väreissä tasovalinta yleensä kohdistuu komposiittitasoihin, tummissa selkeästi luonnonkiveen.

Meidän valikoimassamme melko suosittuja ovat myös erilaiset, lähellä keraamisia materiaaleja olevat Super white ja Dekton-tasot. Ne ovat erilaisista mineraaleista koostuvia tasoja, kovia sekä kuumuutta ja kulutusta erittäin hyvin kestäviä. Aidon marmorinkin tuleminen on taas nähtävissä, Ari Laaksonen sanoo.

Tulikivi

Vientikivi Oy

Lisää kommentti (2)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA SISUSTUSKIVET

1 2