SISUSTUSKIVET

Intohimona esteettinen sisustus

Sisustussuunnittelussa luonnonkivi on mahdollisuus – tyylikäs, yksinkertaisen kaunis ja aito elementti, jonka käyttöä voisi laajentaa innovatiivisesti. Näin sanovat sisustussuunnittelijat Virpi Illman Jyväskylästä ja Kea Lainisalo Helsingistä. Molempien intohimona on esteettinen sisustus, mutta myös mahdollisuuksien mukaan hallittu ilottelu.

Intohimona esteettinen sisustus

Kea Lainisalo kannustaa rakennuksissa rohkeaan kiven käyttöön, mikä jatkuisi aulatiloista myös asuintoihin.

Pidän ammatillisesti tärkeänä, että ohjaan asiakkaitani laadukkaisiin, ekologisiin ja aikaa kestäviin tuotteisiin. Kivi edustaa minulle luonnontuotetta, jonka ilme ei vanhene ja jonka käyttöominaisuudet ovat huippuluokkaa. Etsin usein kivestä kohteisiini hyvää kulutuksenkestoa ja näyttävyyttä, kertoo yrittäjä ja sisustussuunnittelija Virpi Illman Sisustus-Violet Oy:stä. Illman on tuttu Suomalainen Kivi-lehden lukijoille sekä asiantuntijana että kirjoittajana.

Kivi käy kaikkeen

– Käytän kiveä paljon: lattioissa, seinissä, pöytätasoissa, takoissa ja erilaisissa yksityiskohdissa. Joskus katossakin. Mielestäni olen hyvin perehtynyt kivien ominaisuuksiin ja tunnen nimeltä suurimman osan. Minua kiinnostaa myös kiven alkuperämaa ja haluan suositella suomalaisia kiviä, hän painottaa.

Kiven käyttö tulee Virpi Illmanin mukaan lisääntymään, kun ympäristön suojelun ja ekologisten hankintojen näkökannat tulevat ihmisille tutummiksi ja tärkeämmiksi.

– Sellaiset rakentajat, jotka ovat käyttäneet kiveä aikaisemmin, ovat hyvin tyytyväisiä valintoihinsa ja päätyvät aina uudelleen kiveen jossain muodossa. Kun kiven käyttö yleistyy
entisestään, hinta tulee taloudellisemmaksi ja materiaalista kehitellään uusia menestystuotteita, hän sanoo tulevaisuudesta. 

Luonnonkiveä vaikka astiastoon

– Käyttäisin luonnonkiveä mieluiten aivan arkisiin juttuihin: astiastoon, pöytään, saunaan, penkkiin eteisessä tai ulkotiloissa.

– Teen paljon yhteistyötä Tulikiven kanssa ja saan kiittää koko henkilökuntaa koulutuksestani, hän lisää.

Kea Lainisalo sanoo, että kivi on ollut hänelle lapsuudesta asti vahvasti läsnä. Pihoilla, metsissä ja kallioina, joita meri syleilee. Hän toimii Sisustus- ja erikoismaalaamo Lainisalo Interiorin
yksikönjohtajana ja vastaa myös arvokotien ja yritysten sisustussuunnittelusta. Yritys on erikoistunut asuntojen ja rakennusten entisöinteihin sekä ravintoloiden ja luksuskotien maalaustöihin.

Luonnonkivi on samalla kertaa pala historiaa ja tulevaisuutta.

– Helsingin keskustassa korkokengillä on usein tullut manattua mukulakiviä, kunnes on ymmärtänyt, että joku on niitä käsin työstänyt ja asemoinut. Ajattelen, kuinka ne ovat kestäneet
yhteiskunnan muutoksessa ja kasvussa ehkä vuosisatoja. Kadun tekijä on jo aikoja sitten kuollut, mutta hänen työnsä elää. Siinä on jotain lumoavaa. Siksi kiven käyttö on mielestäni myös tärkeää.

Kivestä tunnelmaa ja lisäarvoa

Kivi on kestävä materiaali, ja se pitää ehdottomasti nähdä myös sisustuksessa ja julkisessa rakentamisessa tunnelman luojana, Lainisalo sanoo. Luonnonkivi antaa hänen mukaansa lisäarvoa ja näyttävyyttä, ja se säilyttää arvonsa.

– Työssäni joudun tekemisiin luonnonkiven kanssa usein siinä vaiheessa, kun esimerkiksi vanhasta luonnonkiviesineestä, seinästä tai lattiasta on lohjennut pala, tai asiakas haluaa luonnonkiveä paikkaan, jonne sitä voi vaikkapa vain osittain asentaa.

Tuolloin pääsemme aidon kiven, esimerkiksi marmorin kimppuun. Tutustumme sen hienoihin väreihin ja sen upeaan luonnon luomaan grafiikkaan ja yritämme tehdä parhaamme
leikkimällä luontoäitiä maalipurkit ja siveltimet kädessä, jotta pystyisimme luomaan aidon vaikutelman. Joskus jostain hienosta kiviesineestä voi olla pieni pala pois eikä samaa materiaalia löydy. Tässä tulee meidän ammattitaitomme avuksi: kivi saa ehostuksen ja se säilytetään, hän sanoo.

Kea Lainisalo sanoo, että Etelä-Euroopassa kivi on niin vahva osa rakentamis- ja sisustuskulttuuria, että suomalaisilla olisi paljon opittavaa vaikka lomamatkoilta.

– Taloyhtiöissä voi olla myös eri rapuissa persoonallisia ratkaisuja tai vaikkapa yksi seinä, johon kulminoituu talon identiteetti – esimerkiksi ”talon oma kotikivi”. Hyvin harvoin meille jää mieleen mikään valkoinen tai haalea perusratkaisu, vaan tila, jossa on huoliteltu ilme tai jokin hieno yksityiskohta, hän lisää.

Luonnonkiveä ja kultaa

Lainisalo Interior on erikoistunut sisäpintamaalaukseen ja vaativiin entisöintikohteisiin kuten koristemaalauksiin, kultauksiin ja lyijylasitöihin. Hienoilla yksityiskohdilla – esimerkiksi lehtikultakuvioinnilla voidaan luoda myös kiven glamouria. Pintakäsittelyä voidaan lopuksi korostaa upealla valosuunnittelulla, sanoo Lainisalo.

Kia Lainisalo on osallistunut useaan kotiremonttiin ja kotien sisustusratkaisuihin.

– Esimerkiksi ikkunalaudat, luonnonkiviset seinäefektit tai vaikkapa viihdekeskusten tasot voisivat olla hyvinkin luonnonkiveä. Samoin kylpyhuoneessa vain mielikuvitus on rajana.

– Valot ja varjot, sopusointu tai erilaisuus ovat näkökulmia, joita voidaan aina miettiä ja toteuttaa. Myös herkät koristemaalaukset sopivat luonnonkiven kanssa. Uskon, että jos tilaan halutaan tulevaisuudessa tietynlaista arvokkuutta ja puhuttelevuutta, niin luonnonkivellä on suuri merkitys. 

Kivi tulee Lainisalon mukaan parhaiten esille ja oikeuksiinsa, kun sen ympärillä puitteet ovat kunnossa, värisävyt oikeat ja rakennettu tila on yksityiskohdiltaan sopusointuinen.

– Suomalaisesta sisustuskulttuurista puuttuu ikävä kyllä rohkeaa ilottelua, värien ja valon leikkiä – kokonaisuuksia, joissa luonnonkivi tulisi esille eri tavoin, raikkaasti, hän moittii.

Teksti: Mirkka Kortelainen

Lisää kommentti (251)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA SISUSTUSKIVET

1 2