RAKENNUSKIVI

Valtaako kiinalainen kivi Kouvolan kävelykadun?

Kouvolassa sijaitseva Manskin kävelykatu on kaupungin keskeisimpiä kohteita. Nyt on edessä mittava saneeraus, joka tarkoittaa peräti yli 6 000 neliön kiviurakkaa. Epävarmaa kuitenkin on, tulevatko kivet Kiinasta vai suomalaisilta kivilouhimoilta.

Valtaako kiinalainen kivi Kouvolan kävelykadun?

Kouvolan kävelykadun kattaa suomalainen luonnonkivi. Kiviasiantuntijat ihmettelevät, korvaako saneerausurakassa kiinalainen kivi kotimaisen.

Syynä kiinalaisten kivien mahdollisuuteen on kuntien usein noudattama hankintalaki, jota tulkitaan niin, että aina on pakko valita halvinta vaihtoehtoa. Jos tarjouskilpailun ehdoissa esimerkiksi sanotaan ”Kurun harmaata graniittia, tai vastaavaa”, se tarkoittaa usein sitä, että kivi korvataan vastaavan näköisellä tuontikivellä. 

– Tarjouspyynnöt ovat ulkona ja tässä vaiheessa kivien ehdoissa on käytetty määritelmää ”tai vastaava”. Laatuvaatimuksissa puhutaan vain mittatarkkuudesta, käyryydestä ja pinnan laadusta, kertoo toimitusjohtaja Kauko Kellokoski TL-Infrasta.

– Suunnittelun alkuvaiheessa ei Kouvolassa otettu mitenkään kantaa kivien alkuperään. Haluttiin pelkästään näyttävä kohde, kertoo suunnittelupäällikkö Tapani Vuorentausta.

Hankintalaki ei olisi esteenä

– Hankintalaki on uudistumassa, mutta nykyisenkin lain puitteessa voidaan ohjata valintaa haluttuun kiveen. Hankintalaissa pikemminkin lähtökohtana on, että hankinnan kohde määritellään laadullisilla kriteereillä tai vähimmäisvaatimuksilla. Hankinnan kohteen määrittämistä käyttämällä tuotenimeä lisättynä ”tai vastaavalla” tulisi käyttää vain silloin, kun hankinnan kohdetta ei ole mahdollista muutoin kuvata riittävän täsmällisesti ja selvästi, sanoo asiantuntija Saila Eskola PTCServices Oy:stä.

– Jos esimerkiksi suomalainen kivi on tiiviydeltään, kestävyydeltään tai kovuudeltaan tuontikiveä parempi, nämä ominaisuudet on avattava tarjouspyynnössä, jos tällaisia ominaisuuksia halutaan vaatia.

Hinnan lisäksi voidaan tarjouksia vertailla myös kokonaiskustannusten ja esimerkiksi teknisen laadun perusteella. Jos tarjouspyynnössä ei ole asetettu hankinnan kohteelle erityisiä vähimmäisvaatimuksia tai esitetty muita vertailuperusteita kuin hinta, hankintayksikkö ei voi valita tarjouskilpailun voittajaksi esitettyjä vaatimuksia parempaa ja kalliimpaa kiveä. Tällaisia asioita ei voi enää jälkikäteen huomioida. Ainoa mahdollisuus on keskeyttää tarjouskilpailu ja muotoilla se uudelleen, Eskola sanoo.

Tarjouspyynnöt ovat jo ulkona

– Mittavan urakan tarjouspyynnöt ovat ulkona ja ennen juhannusta niihin saadaan vastaukset. Kivinä käytetään kolmea eri väriä, punaista ja kahta harmaan sävyä, kertoo Kouvolan rakennuttajapäällikkö Harri Keskinen, joka ei tässä vaiheessa tiedä mistä kivet tulevat.

– Mielestäni Kaakkois-Suomen louhinta-alueet ovat koko maan kannalta niin merkittävät, että on outoa, jos niitä ei hyödynnetä näin merkittävässä kiviurakassa. Kysymys ei ole siitä, että ohi EU-säännösten valitaan suomalainen kivi, vaan tehdään ratkaisu, joka on kokonaistaloudellinen ja ympäristöystävällinen, koska materiaali voidaan saada läheltä. Tämä on sitä paitsi nykyisenkin hankintalain puitteissa täysin mahdollista, sanoo Kiviteollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Pekka Jauhiainen.

– Uusi hankintalaki tulee voimaan loppuvuodesta, mutta uusia hankintadirektiivejä on jo mahdollista joiltain osin soveltaa. Esimerkiksi juuri Suomen kiviteollisuuden kannalta hyvää uudessa laissa on mm. mahdollisuudet vielä nykyistä paremmin perustella hankintaa elinkaariajattelulla ja materiaalin laadullisilla kriteereillä, Saila Eskola toteaa.

– Ennen muuta harmittaa se, että muissa kaupungeissa, esimerkiksi Lappeenrannassa, on pystytty suoraan valitsemaan suomalainen kivi. On todella sääli, jos Kouvolan Manskin kävelykadun kaltainen arvokas kohde tehdään kiinalaisilla kivillä, toteaa Kymen Graniten toimitusjohtaja Mika Rahkonen.

  • Suomalaiset graniitit ovat laadultaan ensiluokkaisia ja maailmalla arvostettuja. Niitä pitäisi käyttää kotimaassa varsinkin nyt kun ajat ovat tiukat, Pekka Jauhiainen täydentää. 

Teksti: Tom Kalima

TL-Infra Oy

PTCServices Oy

www.kymengranite.com

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA RAKENNUSKIVI

1 2 3 4 5 6