RAKENNUSKIVI

Suuria mahdollisuuksia kiviklusterille

Tampereen Viiden tähden keskusta

Viiden tähden keskustan nimellä tunnettu Tampereen kaupungin kehittämisohjelma pitää sisällään kaikkiaan noin 50 eri projektia. Hanke sai alkunsa vuonna 2008 ja sen päätepiste on vuosikymmenien päässä. Tästä tarjoutuu runsaasti mahdollisuuksia myös suomalaisen luonnonkiven esiinmarssille ja tietenkin hyötyjä Tampereen ympäristön kiviklusterille.

pormestari

Parhaat paikat voi rakentaa vain kerran seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Niissä ei voi laadusta tinkiä. Ne ovat kaupungin näyteikkuna tänne suuntaaville vieraille ja toimijoille, pormestari Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

– Kyse on kokonaiskonseptista, jota on ollut luomassa työryhmä. Tavoitteena oli pohtia, miten Tampereen keskustan kilpailukykyä voidaan kehittää monessa suhteessa.  Projektin suunnitelmat hyväksyttiin strategisiksi hankkeiksi kaupunginhallituksen kokouksessa vuonna 2011, kertoo Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

– Tästä syntyi keskustan kehittämishanke, johon liittyviä suunnitelmia on määrätietoisesti päivitetty ja sille on myös ohjattu resursseja. Suunnitelma linjaa keskustan kehitystä tuleville vuosille, aina vuoteen 2030 asti.

– Keskeisenä ajatuksena on ollut keskustan pitäminen elävänä ja välttää sellainen kehitys, jossa ihmiset siirtyvät lähiöihin ja keskustassa on vain toimistoja. Tavoitteena on saada keskustaan 15 000 uutta asukasta ja luoda saman verran uusia työpaikkoja. Keskustan pitää olla monipuolinen, siellä pitää olla hyviä palveluita ja tapahtumia, jotka vetävät ihmisiä, turisteja ja asukkaita, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Tavoitteena on korkea laatutaso

Kaupunki asettaa Ikosen mukaan parhaille paikoille toteutettavissa ja merkittävimmissä hankkeissa laatutasolle korkeat tavoitteet.

– Parhaat paikat voi rakentaa vain kerran seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Niissä ei voi laadusta tinkiä. Parhaille paikoille toteutettavat hankkeet toimivat kaupungin imagon luojina ja niiden pitää viestiä tahtotilaamme viihtyisän ja korkeatasoisen kaupunkiympäristön toteuttamisesta. Ne ovat kaupungin näyteikkuna tänne suuntaaville vieraille ja toimijoille.

– Laatutaso ohjataan useissa eri vaiheissa, kuten asemakaavoituksessa, rakentamistapaohjeissa ja tontinluovutuksista järjestettävissä kilpailuissa ja toteuttajien kanssa tehtävissä maankäyttösopimuksissa sekä tontinluovutussopimuksissa. Tärkeimpien kohteiden suunnitelmien hyväksymisprosesseissa käytetään laaturyhmiä. Rakennusvalvonta ja kaupunkikuvatoimikunta puolestaan varmistavat, että näitä sitten toimeenpannaan kun lopullisia rakennuslupia myönnetään.

– Uskon, että näissä tavoitteissa suomalainen laadukas luonnonkivi on parhailla paikoilla tärkeässä roolissa osana varsinaista arkkitehtuuria. Se viestii laatua ja on osa Tampereen perinteistä Jugend-ilmettä.

– Tampereella on perinteisesti ollut rohkeutta olla myös edelläkävijä kaupungin kehittäjänä. Samalla rohkeudella investoimme nyt tulevaisuuteen Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Ratikka on tärkeä ratkaisu

Päätös raitiovaunusta on Tampereen keskustan kehittämishankkeen sydän. Sen ympärille rakentuu ajatus joukkoliikenteen kehittämisestä palvelemaan asukkaita ja vieraita. Tämän myötä kaupungin keskustan Hämeenkatu muuttuu joukkoliikennekaduksi. Kiskot saavat alleen betonialustan, joten yli satavuotias kiveys poistetaan siltä osin.

Hämeenkadun nupukivet ovat siitä kuuluisat, että ne on kaivettu useaan kertaan, kun niiden alla olevaa tekniikkaa on uudistettu. Kivet ovat kuitenkin niin kestävät, että ne on asennettu aina uudelleen. Näin käy nytkin. Ylimääräiset kivet käytetään hyväksi muualla keskustan maisemarakentamisessa.

– Ne ovat tärkeä osa ympäristörakentamista. Kotimainen kivi on todella kestävää. Sille on Tampereelle selkeitä kaupunkikuvallisia perusteita. Kivi jatkaa perinteitä ja luo omaleimaisuutta, toteaa maisema-arkkitehti Ranja Hautamäki.

– Tietenkin näin laajassa rakentamisessa on kohtia, joissa betoni jo kustannussyistäkin puoltaa paikkansa, mutta kiveä käytämme varmasti paljon esimerkiksi rantamuureissa ja aukioissa, sekä tietenkin reunakivinä.

– Suunnittelijana minulla on tosi lämmin suhde kiveen. Erityisesti pidän käsin työstetyistä, vanhoista kivistä. Niiden elävä pinta on upea. Ja mikä hienointa, kivi on kierrätettävä materiaali.

Kaiken kruununa on Kansi ja Areena

Viiden tähden keskusta -hankkeen hankejohtajana toimii Tero Tenhunen. Hänen mukaansa keskeisenä keskustan houkuttelevuuden tekijänä on sen saavutettavuus.

– Me olemme lähteneet siitä, että hyvä saavutettavuus pitää sisällään kaikki liikkumismuodot, myös yksityisautoilun. Ratikka sekä muu joukkoliikenne ovat erittäin tärkeitä, mutta yksityisautoiluakaan ei saa unohtaa. Keskeistä tämän tavoitteen kannalta ovat maanalaiset pysäköintitilat järkevine sisääntuloväylineen, Tenhunen sanoo.

Massatapahtumissa joukkoliikenne on kuitenkin oleellinen vaihtoehto. Sitä silmällä pitäen kehittämisohjelman huikein projekti, Kansi ja Areena on sijoitettu ihanteellisesti junaradan ja aseman päälle. Siitä myös nimi ratkaisua kuvaava nimi.

– Kansi ja Areena pitävät sisällään maailmanluokan urheilu- ja tapahtumakeskuksen, toimisto- ja liiketiloja. asuntoja, hotellin sekä toritiloja. Sen laajuus on kokonaisuudessaan 120 000 neliömetriä ja kokonaisinvestointi 500 miljoonaa euroa, Tenhunen kertoo.

Keskustori on historiallinen ydin

Keskustori on Tampereen hallinnollinen ja historiallinen ydin, minkä tuntumasta alkoi kaupungin rakentaminen. Nykyisin se on keskeinen tapahtuma- ja markkinapaikka. Tälle alueelle on toimitettu myös kiveä esimerkiksi Kurusta jo yli sata vuotta.

– Uskon, että tämä jatkuu ja alueen kiviteollisuudelle tarjoutuu Keskustorilla hyviä mahdollisuuksia myös jatkossa samaan tapaan kuin esimerkiksi Koskikeskuksen viereen Vuolteentorille toteutettava innovatiivinen kiviladonta, Tenhunen arvelee.

Keskustori on tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpi ja parempi kohtaamispaikka sekä kaupunkilaisten olohuone. Keskeisiä asioita tässä mielessä ovat tietenkin raitiotie ja Kunkun parkki. Keskustorin visiosuunnitelman teko alkaa tänä vuonna. Suunnitteluun kutsutaan mukaan myös alueen kiinteistönomistajia, yrittäjiä ja kaupunkilaisia.

Asuntoja, kanava ja siltoja Ranta-Tampellaan

Keskustan pohjoisella rannalla sijaitseva Ranta-Tampella on mielenkiintoinen kehittämiskohde, jonka rakentaminen on jo käynnistynyt.

– Alue sijaitsee Näsijärven rannalla, Tammerkosken suulla ja on siten merkittävä osa kaupunkikuvaa. Tämä on myös Tammerkosken ympäristön viimeinen suuri uudisrakentamisen alue, Tero Tenhunen kertoo.

Hänen mukaansa alueesta tulee houkutteleva. Sen ilme rakentuu Tamperelaisesta järvimaisemasta, kauniista rantakaduista sekä asuintalojen keskelle rakennettavasta kanavasta siltoineen.

 

Teksti: Tom Kalima Kuvat: Tampereen kaupunki

Lisää kommentti (9)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA RAKENNUSKIVI

1 2 3 4 5 6