RAKENNUSKIVI

Suomalaisen kiven juhlaa Vallilassa

Suomalainen kivi ja kivirakentaminen ovat saaneet lähes monumentaalisen aseman OP Ryhmän uudessa toimitilakorttelissa Vallilassa. Kivi on valittu tärkeäksi materiaaliksi tietoisesti eikä kotimaiselle kivelle ollut tässä projektissa edes vaihtoehtoja. Ristipäähakattu Viitasaaren Yellow oli arkkitehdin suositus ja meille tilaajana itsestään selvä päätös, kertoo projektinjohtaja Erkki Böös.

OP Vallila avasi virallisesti ovensa viime syyskuussa. Sen jälkeen on talossa käynyt jo noin 48 000 vierailijaa, joten ennustettu 100 000 kävijän raja täyttynee vuoden aikana.

– Opastettujen kierrosten aikana kivi on aina esillä. Kerron mielelläni sen käytöstä ja siihen liittyvästä symboliikasta. Kivi ja puu ovat suomalaisia materiaaleja ja ne ovat olleet vahvasti mukana koko hankkeen ajan, ensimmäisistä arkkitehtisuunnitelmista lähtien, Erkki Böös kertoo.

Kaikki lähtee siitä, mistä koko yhtiössäkin on kyse. OP Ryhmän juuret ovat suomalaisessa osuustoiminnassa, joten suomalaisuuden tuli näkyä myös rakennuksessa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto JKMM pääsuunnittelijanaan arkkitehti Asmo Jaaksi. Hänen tavoitteenaan oli tehdä vanhan Puu-Vallilan kylkeen moderni rakennuskompleksi, joka ilmentää suomalaisuutta ja Suomen luontoa.

Erkki Böösin mukaan rakennukselle asetettiin kovat vaatimukset.

– Suomalaisuuden lisäksi sen tuli olla moderni ja innovatiivinen, koska haluttiin myös luoda aivan uudenlainen ympäristö nykyaikaiselle finanssialan toiminnalle. Rakennuskompleksi on tavallaan oma uudenaikainen finanssiliiketoimintojen maailma, jonne myös alan huippuosaajat haluavat tulla.

– Tässäkin suhteessa olemme onnistuneet. Ihmiset viihtyvät ja kortteli todellakin toimii ja tarjoaa loistavat edellytykset nykyaikaiselle tavalle tehdä työtä. Rakennuskompleksi on tavallaan oma kaupunginosa pääkaupungissa.

Perustoimintojen lisäksi sieltä löytyy kuusi erilaista ruokapaikkaa, parturikampaamo, kuntosali, fysikaalisen hoidon tilat, 900 autopaikkaa, 900 pyöräpaikka, aulatiloja, portaikkoja, taukotiloja ja tietenkin taidetta.

– Koko rakennus on omalla tavallaan taideteos sekä ulkoa että sisältä. Hienoa erityisesti kivimateriaalin kannalta on innovatiivisuus. Tulos osoittaa, että luonnonkivi voi olla myös moderni rakennusmateriaali, kun sitä osataan oikein käyttää.

Viitasaaren Yellow hallitsee

Loimaan Kivi Oy urakoi seinä- ja lattiapinnat sekä toimitti luonnonkiviset kadun pinnoitteet. Projekti oli erittäin haastava, mutta myös mieluisa ja merkittävä koko alalle. Haasteet muodostuivat rakennuksen muodosta ja suurista kivikappaleista, sanoo Loimaan Kiven toimitusjohtaja Mikko Paljakka.

– Seinissä ei ollut yhtään suoraa kulmaa ja seinät kaatuvat ulospäin. Seinäpintojen kaikki kivet ovat käytännössä yksilöitä.

Teknisesti tämä ratkaistiin siten, että jokainen kivi piirrettiin erikseen ja numeroitiin asennusta varten. Lattian kivipinnoissa on käytetty erittäin suuria lattialaattoja. Suurimmat kivet ovat yli neliömetrin kokoisia. Suuri pinta-ala ja paino tekivät asennuksesta erittäin mielenkiintoisen.

Suomalaista maisemaa haluttiin vielä täydentää suurilla siirtolohkareilla, joita varta vasten etsittiin ilmentämään ikikallio-ajattelua.

- Sopivien kivien etsintään valjastettiin ryhmän osuuspankit. Valitut kivet löytyivät Kuhmoisista, mistä ne juuri ja juuri pystyttiin kuljettamaan Vallilaan. Suurin lohkare painaa 95 ja pienempi 23 tonnia, Böös kertoo.

Koko korttelin bruttoneliömäärä on 130 000, kun vielä rakenteilla oleva kulmatalo valmistuu 2017. OP:n työntekijöitä talossa on noin 3 000, sen lisäksi Verohallinnolle vuokratuissa tiloissa työskentelee noin 850 työntekijä. Kulmatalon valmistumisen jälkeen työntekijöiden määrä on lähes 5 000.

Teksti: Tom Kalima Kuvat: Timo Porthan

OP Vallila

arkkitehtitoimisto JKMM

Loimaan Kivi Oy

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA RAKENNUSKIVI

1 2 3 4 5 6