RAKENNUSKIVI

Schalinin talo: Satavuotias esimerkki ekologisesta rakentamisesta

Arkkitehtuurin opiskelija Robin Landsdorff Aalto-yliopistosta tutki diplomityössään Schalinin taloa Helsingin Ullanlinnassa. Rakennuksessa sovellettiin aikansa modernia rakennustekniikkaa parhaimmillaan.

Schalinin talo: Satavuotias esimerkki ekologisesta rakentamisesta

Sisäänkäyntien yhteydessä on käytetty paljon luonnonkiveä. Kivijalka ja porrashuoneenastinkivi ovat isoja kappaleita. Pienempi kiviaines on käytetty kivimosaiikissa. (Kuva: RL)

Helsinki muuttui kivikaupungiksi 1880-luvulla, kun kaupunkien keskusta-alueille syntyi uusi rakennustyyppi, jossa alimmat 1-2 kerrosta olivat liiketiloja ja ylemmät loistokkaita asuinhuoneistoja.
Rakennukset olivat yleensä massiivitiilirunkoisia, ja ulkoseinät oli usein verhottu luonnonkivellä, jolla oli taloissa tärkeä tehtävä. Tällaiset julkisivut olivat keskeinen osa kansallisromantiikan ajan rakentamista.

Arkkitehtuurin opiskelija Aalto-yliopistosta Robin Landsdorff tutkiin kiitosta saaneessa diplomityössään yhtä tällaista rakennusta, Schalinin taloa Helsingin Ullanlinnassa. Rakennuksessa sovellettiin aikansa modernia rakennustekniikkaa parhaimmillaan.

Rakennuksen suunnittelijan Usko Nyströmin – aikansa huippuarkkitehdin - arkkitehtuuri oli uutta, jugendia. Arkkitehtuuri ja rakennustekniikka ovat nykyään samaa kuin sata vuotta sitten: runkosyvyys, välipohjien kannatusvälit ja ilmamäärät ovat kaikki samaa mittakaavaa.

Tiiltä ja luonnonkiveä

Rakennusmateriaaleja talossa on käytetty monipuolisesti. Tiilen osuus on noin puolet, 1,5 miljoonaa kappaletta. Kivijalka ja sokkeli ovat graniittia, välipohjat puuta ja katto rautaa. Tiilimuuraus toimii sekä lämpöä eristävänä ulkoseinänä että kantavana rakenteena.
Luonnonkiveä on Schlinin talossa käytetty enimmäkseen tarkoituksenmukaisesti. Perustukset ja perusmuuri vastaanottavat suurimmat kuormat. Luonnonkivestä hyvin kasattu perusmuuri ei vanhene käytössä. Laastia käytetään ainoastaan täyttämään raot ja varmistamaan kivien liikkumattomuus, Landsdorff toteaa. Luonnonkiveä on myös rappukäytävässä.

Kestävä ja pitkäikäinen

Schalinin talo on ekologinen, kestävä ja pitkäikäinen. Nykyrakentamisessa ympäristövaikutukset on typistetty energiatehokkuuteen ja hiilijalanjälkeen. Samalla tyypillisen rakennuksen käyttöikä on edelleen määritelty 50 vuodeksi. Seurauksena syntyy energiatehokkaita kertakäyttörakennuksia, Landsdorff kirjoittaa.
Schalinin talo on toista maata. Sen ekologisuus perustuu ympäristölle haitattomiin rakennusmateriaaleihin sekä rakennusaineiden tehokkaaseen käyttöön, siis huomattavan pitkään käyttöikään. Se on puhuva esimerkki ekologisesti kestävästä rakennuksesta.

kuva02

Ensimmäisen kerroksen ulkoseinissä on käytetty luonnonkiveä monimuotoisesti. As Oy Kapteeninkatu 11. Talossa sijaitsee helsinkiläisille tuttu Sea Horse -ravintola.

Kilpailukykyinen myös tänä päivänä

Landsdorff pohtii mielenkiintoisella tavalla, entäpä jos Schalinin talo tehtäisiin tänään. Nykyrakentamisessa vikasietoisuus ja työvaiheiden lukumäärän vähentäminen ovat valttia. Massiivirakenteinen ulkoseinä olisi huomattavasti nykyistä monikerroksisuutta varmempia rakentaa, hän pohtii.
Se myös olisi nykyrakentamista ekologisempaa. Asunnon omistajalle se olisi pitkäaikaisena sijoituksena nykyrakentamista turvallisempaa. Kustannuksiltaan rakennus saattaisi olla nykyrakentamisen kanssa kilpailukykyistä, Landsdorff laskee.

Teksti: Jukka Reinikainen

Lisää kommentti (9)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA RAKENNUSKIVI

« 1 2 3 4 5 6