RAKENNUSKIVI

Lutakonaukiolle mahtipontiset graniittiportaat

Lutakonaukio ja sitä reunustavan sataman kokonaisuus on monenlaisten tapahtumien keskiö Jyväskylässä.  Hulppeat graniittiportaat valmistuivat aukion päätyyn aikataulussaan.

Lutakonaukiolle mahtipontiset graniittiportaat

Lutakon portaat viimeistelyä vailla valmiina. 

 

Ristijärven harmaasta tehdyt portaat: yhdeksän nousua, leveys 92 metriä, 300 neliötä noppakiveystä, reunat lohkottu, yläpinta karkea, ristipäähakaus, yhteensä 52 ajoestepollaria, teetetty Liikennetuotteet Oy:llä Mäntsälässä, teräskaiteita, Auringonpalvojat-patsaan jalustakivi + patsaan kiinnitys.

Lutakonaukion päätyyn rakennettiin mahtipontiset portaat Ristikiven harmaasta graniitista. Urakoinnista vastasi Kivipaasi Oy.
Portaiden hankkijana, suunnittelijana ja töiden valvojana toimi Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Kari Seuranen.
Kivipaasi Oy:n toimitusjohtaja Ari Mikkola sanoo projektin sujuneen erittäin jouhevasti.

Aukion toiseen päähän oli rakennettu jo ennen portaita aukion pintoja myös Ristijärven harmaasta graniittilaatasta. Lisäksi käytettiin noppa- ja reunakiviä. Viereisessä puistossa on Ristijärven harmaasta tehtyä paasikivimuuria useampi sata metriä.
Ari Mikkola kertoo, että valmistuneet portaat ovat varsin näyttävät yli 90 metrin leveydessään.

- Portaiden nousuja on myös yhdeksän ja portaiden yleisilme on kiilamainen. Portaiden reunassa on luiska esimerkiksi polkupyörien tai rattaiden kuljetusta varten.

Graniitti valikoitui materiaaliksi sen käyttöä ja kulutusta kestävien ominaisuuksien ansiosta.

- Portailla on hyvä seurata tapahtumia ja ihailla maisemia satamanpuoleisessa päädyssä. Graniittiportaat nivoutuvat luontevasti tähän suomalaiseen sielunmaisemaan. Lutakonaukiota sanotaan myös alueen asukkaiden toiseksi olohuoneeksi.

2-(1)

Lutakonaukion puistoon sijoittuvan patsaan graniittijalusta.

Lutakonaukion ja sataman pysäköintialueen väliin on rakennettu terassimainen puisto, joka avautuu Jyväsjärvelle ja satamaan.

- Puistossa on taiteilija Heikki Häiväojan vuonna 1961 valmistunut Auringonpalvojat-patsas – pieni intiimi veistos kahdesta nuoresta kurottautumassa kohti aurinkoa. Veistos on ensimmäinen Jyväskylän modernia ilmaisua edustava julkinen teos. Tälle taideteokselle on myös tehty graniitista jalusta.

Teksti: Mirkka Kortelainen

Lisää kommentti (12)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA RAKENNUSKIVI

« 1 2 3 4 5 6