RAKENNUSKIVI

Liuskemestareiden kivijalka Outotecin pääkonttorissa

Outotec Oyj:n pääkonttori Events Business Garden Länsiväylällä, Espoon kauppakeskus Ison Omenan naapurissa on kokonaisuudessaan vaikuttava kohde. Merkittävä osa ensivaikutelman luomisessa on Liuskemestareiden luonnonkivimuurauksilla.

Liuskemestareiden kivijalka Outotecin pääkonttorissa

Tilaaja halusi ehdottomasti suomalaista liuskekiveä, joka on vaalean harmaata. Kivi on louhittu Orivedellä. Sen ehdoton etu on, että sen väri ei muutu, Arttu Jokinen sanoo.

Kaivosteknologiaan keskittyneen Outotecin pääkonttori on pitkittäin tien varteen sijoittuva massiivinen rakennus, jota hallitsevat lasi sekä pintaverhoiluna käytetty rei´itetty valkoinen alumiinilevy. Rakennuksen keskivaiheella on erikoinen ulkoinen holvirakennelma, joka on verhoiltu tummanharmaalla metallilamellilla. Erikoista ovat myös päädyssä olevat suuret ulkonevat erkkerit, kuin robotin silmät. Koko arkkitehtonisen ratkaisun sitoo maisemaan Liuskemestareiden Oriveden Aava muurausliuskeella tehty kivijalka.

– Kaiken kaikkiaan luonnonkivimuurausten laajuus tässä kohteessa oli noin 1 200 m2, kertoo Liuskemestareiden Arttu Jokinen.

Hänen mukaansa kohde vaati erityisosaamista, minkä vuoksi oli hyvä, että myös urakointi oli Liuskemestareiden vastuulla. Muilta osin massiivisen hankkeen urakoinnista vastasi Peab.

– Lopputulos on erittäin laadukas ja se on saanut suurta kiitosta osakseen.

Kohde sai kunniamaininnan

Kivijalka toteutettiin liuskelevyillä siten, että kivien ja rakennuksen välillä on tuuletuksen vuoksi noin neljän sentin ilmarako.

– Materiaalina käytettiin järeää kiveä, jonka neliöpaino on noin 250 kiloa. Rakenne on tehty Tiilimuurauslaastilla, jotta se on saatu mahdollisimman pitäväksi.

– Myös materiaalien suhteen tilaaja oli tarkka ja vaativa. Haluttiin ehdottomasti kotimaista liuskekiveä ja väriltään vaalean harmaata. Kivi on peräisin Orivedeltä ja sen ylivoimaisena etuna kaikkiin muihin liuskekiviin on, että väri ei muutu.

– Etenkin tummissa liuskekivissä ilmenee iän myötä sahauspinnoilla jonkinlaista ruostumista. Tämä kivi on mattaharmaa ja säilyttää hyvin värinsä, Arttu Jokinen kertoo.

Koska liuskekivijalka on alttiina säälle, kostumisen suojaksi muurauspintaan lisättiin ensin bitumi ja sen päälle vielä kansikivi.

Espoon kaupungin rakennuslautakunta ja rakennusvalvontakeskus myönsivät HURRAA-kunniamaininnan Events Business
Gardenille, jolla nimellä Outotecin pääkonttorikompleksi myös tunnetaan.

Teksti: Tom Kalima // Kuvat: Timo Porthan

Lisää kommentti (2)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA RAKENNUSKIVI

« 1 2 3 4 5 6