RAKENNUSKIVI

Kivimiesten terveystarkastus

Helsingin päärautatieaseman legendaariset ja televisiomainoksistakin julkisuuteen pongahtaneet kivimiehet korjattiin kuluneen kesän ja syksyn aikana.

Vilkasliikenteisen ja keskeisen paikan työskentelyolosuhteet ovat olleet vaativat, mutta yli satavuotiaat miehet ovat kestäneet kunniakkaasti – kuten kivimiehet tämän projektin kanssa, sanoo korjaustyöstä vastanneen Suomen Graniittikeskuksen Pauli Immonen.

Kivimiehet ovat saaneet täydellisen ”terveystarkastuksen” huoltotöineen. Tulevaisuus näyttää kivimiesten kannalta valoisalta, sillä korjaustöiden jälkeen ne tarkkailevat ympäristöä valolyhtyjä kannatellen seuraavatkin sata vuotta.

Ennen kivimiesten korjausta päärautatieaseman kunnostusohjelmassa olivat Kellotorniremontti ja lippuhallin mittava lattiatyö. Historian havina on koetellut kivimiehiä hyvin, mutta seinärakenteissa kivien välistä on hävinnyt ja murtunut laastia ja tiilirungon materiaali on haurastunut. Patsaiden kivissä on vain joitakin pienoisia halkeamia. 

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet ovat konkreettisesti vuoroin jäädyttäneet ja taas sulattaneet miesten tukirakenteet, ja niin seinien rungon materiaali on päässyt rapautumaan, kertoo Suomen Graniittikeskuksesta Pauli Immonen.    

Ruumiinosat numeroituna

Seinärakenteiden ja graniittikivimiesten korjaaminen on Immosen mukaan ollut iso ja teknisesti vaativa urakka.  Ennen purkua tehtiin millintarkat kartat seinien ja patsaiden kivistä ja niiden osista numerointeineen. Mittauspisteitä kartoissa on yli 600. Merkinnät helpottavat osien muuraamista uudelleen.

Tiilirungon paksuus on noin 60 cm ja kiviverhouksen paksuus puolestaan 25 cm. Pasilan pajalle on kuskattu Immosen mukaan yli kaksikymmentä kuorma-autollista kiviä ja siirtotyöt on tehty pääosin öisin. Alueella liikkuu päivittäin yli 200 000 henkilöä, joten toimiva ympäristö sekä turvallisuustekijät on puntaroitu tarkkaan.

Kuin plastiikkakirurgin otteella

Vaikeimmat osat ovat olleet patsaiden päät, vartalo ja kädet, jotka ovat painavimmat ja myös vaikeimmin korvattavissa, jos jotakin sattuisi. Korjaus on kuitenkin hyvin valmisteltu ja suunnittelutyötä tehty käytännössä kaksi vuotta. Immosen mukaan kivimiehillä on persoonalliset ja yksilöllisesti veistetyt piirteet aina sormien kynsinauhoja myöten.

Kivimiehiä on yhteensä neljä ja ne ovat kahden patsaan ryhmissä. Kaikki miehet saadaan paikoilleen vielä jouluksi, mutta vain kaksi saadaan näkyville, koska viimeksi palanneet kivimiehet saavat lymyillä vielä huppujen suojissa laastien jälkihoidon ja lämmittämisen vuoksi.

Immosen mukaan laastia pitää lämmittää vielä nelisen viikkoa, jotta laastit kovettuvat oikealla tavalla.

Kivimiehet on aikoinaan työstetty erittäin mittatarkasti ja taidokkaasti – siis loistavalla käsityötasolla piirteitä ja kaaria myöten. Kivimiehet jalustoineen ovat pysyneet hyvin ryhdissään, kehuu Immonen.

Myös itse asemarakennukseen on tehty joitakin korjauksia. Kiviseinät on myös läpikäyty. Patsaiden taustana olevia ilmanottokammioita sekä niiden kuparikattoja uusittiin ja korjattiin laajasti. Lisäksi tehtiin muita pienimuotoisempia töitä, kuten parannettiin veden ohjausjärjestelyjä. Kivien kiinnityksessä on käytetty teknisesti modernimpia ratkaisuja.

Valaisinpallot siirtyvät led-aikaan

Patsaiden käsissä olevat valaisinpallot olivat alkuperäiset, mutta niiden valaistustekniikka oli uusittu joitakin kymmeniä vuosia sitten. Nyt pallot uusitaan, mutta ulkonäkö säilyy entisellään. Valot ovat led-valoja, joiden avulla pyritään energiatehokkuuteen ja toimintavarmuuteen.

Teksti: Mirkka Kortelainen Kuvat: Suomen Graniittikeskus Oy

Lisää kommentti (3)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA RAKENNUSKIVI

« 1 ... 1 2 3 4 5 6