RAKENNUSKIVI

Helsinki tutkii Finlandia-talon materiaalivaihtoehtoja

Finlandia-talon pinnoitteena oleva valkoinen Carraran marmori on taas käyristynyt ja se on pakko vaihtaa vuonna 2021 alkavan suuren remontin yhteydessä. Parhaillaan tutkitaan mahdollisia muita kivivaihtoehtoja.

– Jokainen voi omin silmin taas nähdä, että Carraran marmori ei kestä. Materiaalin mikrokiderakenne on sellaista, että lämpötilojen vaihtelut vaikuttavat siihen haitallisesti. Kivi laajenee epätasaisesti eri kohdistaan, eivätkä nämä muutokset palaudu. Sen vuoksi kivet käyristyvät ja haurastuvat, projektinjohtaja Merja Ikonen Helsingin kiinteistöviraston tilakeskuksesta sanoo. Hänen mukaansa marmoriin liittyviin tutkimuksiin paneudutaan laajasti. Käytössä on myös kansainvälisiä tutkimuksia.

– Ne kaikki kertovat samasta ongelmatiikasta. Rakenne on vain yksinkertaisesti sellainen, että kestävyysongelmia tuntuu ilmenevän eri puolilla maailmaa etenkin, jos kivi joutuu lämpötilojen vaihdoksille alttiiksi. Tämän vuoksi näen, että me olemme velvollisia tutkimaan muitakin vaihtoehtoja.

Museovirasto mukana päättämässä

– Me emme kuitenkaan voi asiasta päättää. Meidän tehtävämme on selvittää eri vaihtoehdot, tutkia ja tehdä esityksiä sekä laatia korjauksen hankesuunnitelma, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyy. Lopullisen päätöksen mahdollisesta julkisivumateriaalin vaihdoksesta tekee rakennusvalvontavirasto yhteistyössä museoviraston kanssa.

– Museovirasto on tiiviisti mukana Finlandia-talon korjaushankkeessa ja arvioi esitettäviä vaihtoehtoja. Finlandia-taloon kohdistuvan suojelupäätöksen mukaan rakennuksen julkisivuissa tulee säilyttää alkuperäistä vastaava arkkitehtoninen asu materiaalien, värien ja jäsentelyn osalta, toteaa Sirkkaliisa Jetsonen Museovirastosta. 

Poikkeuksellinen rakennuskohde

Finlandiatalo on suuren kansainvälisen huomion kohde. Se on yksi merkittävimmistä arkkitehtuurimatkailun kohteista. Siinä mielessä se on yhteistä kansallista omaisuutta.

– Kaunis valkoinen väri on osa Finlandia-talon kokonaisuutta. Tämä tuo seinämateriaalin vaihtamiselle erityisen suuria haasteita, koska vaihtoehdot ovat vähissä. Yhtä valkoista suomalaista kiveä on ilmeisesti mahdotonta löytää, Ikonen toteaa.

– Tiedämme myös, että Enson pääkonttorin marmori on kestänyt. Se on portugalilaista marmoria ja ilmeisesti rakenteeltaan erilaista. Ongelmana on kuitenkin ollut se, että tasaisen valkoista on hankala löytää, koska materiaalien joukossa on taipumusta olla myös vaaleanpunaisia laattoja.

– Tänä päivänä Finlandia-talon valkoisia seiniä käytetään myös teemavalaistusten taustoina, joten valkoinen väri toimii siinäkin suhteessa hyvin.

– Tiedämme myös, että joissain rakennuksissa on päädytty käyttämään nk. komposiittikiviä. Ne ovat teollisesti valmistettuja, eivät siis aitoja luonnonkiviä, Merja Ikonen kertoo.

Kivien kestävyys on tutkittava

Finlandia-talon remontti alkaa vasta 2021, mutta aikaa ei Ikosen mukaan ole hukattavaksi.

– Me emme voi vain esittää vaihtoehtoisia kiviä, vaan kaikki on tutkittava huolella. Meidän pitää testata materiaalit koeseinissä, sillä olisi vastuutonta vaihtaa nykyinen materiaali toiseen kestämättömään.

– Tavoitteena on löytää kaikin puolin kestävä ratkaisu, jonka yhtenä reunaehtona on rakennussuojelulaki.

Todellisuudessa Suomi ei kuitenkaan ole yksin tällaisten asioiden kanssa, vaikka helposti niin ajatellaan. Esimerkiksi Pariisin Bastillen oopperaan valittiin burgundilaista kalkkikiveä. Sekään ei osoittautunut onnistuneeksi valinnaksi, sillä kivet jopa putoilivat.

Tulevaan remonttiin on varattu 60 miljoonaa euroa. Tästä budjetista 7 000 neliön seinämateriaalien vaihdon osuus on vain pieni osa.

Remontin painopiste on talon teknisessä perusparannuksessa. Sähköjen, automaatioiden ja erilaisten teknisten järjestelmien modernisoinneilla ja vaihdoilla pyritään takaamaan se, että upea talo pysyy edelleenkin sellaisessa kunnossa, että se palvelee käyttäjiä vetovoimaisena talona alkuperäisessä tarkoituksessaan kongressi- ja konserttitalona, Merja Ikonen toteaa.

Teksti: Tom Kalima // Kuvat: Timo Porthan

www.finlandiatalo.fi

Lisää kommentti (4)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA RAKENNUSKIVI

1 2 3 4 5 6