1

Pekka Jauhiainen

Päätoimittaja
Suomalainen Kivi -lehti

Rakentakaamme ylpeinä omista luonnonmateriaaleista

Kiviteollisuusliiton tekemä suhdannekysely kivialan yrityksille syksyllä 2016 valaa uskoa kotimaisen kivituotekysynnän myönteiseen kehitykseen lähivuosina. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella rakennetaan paljon ja nimenomaan kohteita, joissa luonnonkiven käyttö on luontevaa ja järkevää. Rakenteilla tai suunnitteilla on mittavia kauppakeskuksia, hotelleja ja kaupunkimiljöön kohennushankkeita. Kovan kulutuksen kohteeksi joutuvat rakennukset ja kulkuväylät ovat ominta graniitin käyttöaluetta.

Ekologisesti kestävien kivituotteiden tarve kasvaa

Luonnonkiviteollisuuden suhdanneodotukset kuluvalle vuodelle ovat varovaiset - ympäristökivien kysynnän odotetaan kuitenkin kasvavan. Monissa kaupungeissa on mittavia julkisen ympäristön kohennushankkeita, joissa luonnonkivi on näyttävästi esillä.

Tuontikiven käyttö ihmetyttää

Vuosi 2014 käänsi kivimarkkinoiden suhdannekuvan. Graniittiblokkien vienti supistui viidenneksellä edellisestä vuodesta. Vuoden 2015 alkua leimaa kasvanut epävarmuus markkinoiden kehityksestä.

Kivihankinnat - tahdon asia

Kuluvan vuoden keväällä julkisuudes­sa on ihmetelty muun muassa Helsingin kaupungin ja nyt viimeksi liikenneviras­ton vastuulla olevan E18-moottoritien kivivalintoja. Molemmissa julkisissa han­kintakohteissa pääosa kivituotteista tulee Kiinasta ja kiinalaisesta kivestä. Harmittaa.