MUISTOMERKIT

Punaisille muistomerkki

Viljakkalaan on valmistunut näyttävä muistomerkki Taivassalon punaisesta graniitista. Muistomerkki on pystytetty Kansalaissodan punaisen osapuolen muistoksi.

Punaisille muistomerkki

Muistomerkin tekijä Pete Väisänen esittelee työtään.

Muistomerkki on koottu yhteensä neljästä pohjakivestä ja neljästä kivestä näiden päällä. Muistomerkin pääkivi on kaksiosainen, ylemmän kiven veistetty kuvio kuvaa äitiä ja lasta. Pääkivi on kiillotettua graniittia. Kuvion ympäröi kehä, joka on tehty koristelouhinnalla. Muu julkisivu ja sivut on louhittu. Alakivi on julkisivultaan kiillotettu, ja siinä on teksti Vakaumuksen Puolesta. Kiven sivut ovat louhitut.

Muistomerkissä on lisäksi tekstit 1918 ja Kansan Vapauden ja Tulevaisuuden Vuoksi. Kaikki tekstit ovat tummaksi patinoitua pronssia.

Kivet on takaa sahattua graniittia, kuten myös pohjakivien pinnat. Pääkiven edessä olevilla pohjakivillä on seppeleenlaskupaikka.

Pääkiven taakse on kiinnitetty muistolaatta, joka on siirretty paikalla olleesta alkuperäisestä muistomerkistä, joka oli puinen risti.

Tiedot
- Muistomerkin kokonaiskorkeus 2 m , kokonaisleveys 3 m
- Pronssiosat: M. J. Paasikivi Oy Lahti
- Kiven suunnittelija ja valmistaja Pete Väisänen / Kivityöliike E. Väisänen Oy 2015
- Muistomerkin lahjoitti Väinö Paavali Mäkinen
- Muistomerkin tilaaja ja asentaja Viljakkalan Vasemmistoliitto
- Paljastus 29.10.2017 Viljakkalan hautausmaa. Ylöjärven seurakunta.

Juhlakivi Portlandiin

Kivityöliike on toimittanut muistomerkin myös Yhdysvaltoihin Portlandiin Oregoniin. Kivi on ”itsenäisen Suomen juhlakivi”.

- Muistomerkki kunnioittaa Suomen 100 -juhlavuotta ja Suomen kaikkia veteraaneja, sanoo työn tilaaja Katariina Lehtonen USA:ssa.
Muistomerkki on Kurun harmaata graniittia. Kiven julkisivuun on hakattu kiillotettu 2-ulotteinen Suomen Leijona -vaakuna ja sen alapuolelle on asennettu ruostumattomasta teräksestä valmistettu laatta, jossa on tekstit suomeksi ruotsiksi ja englanniksi: Itsenäinen Suomi.

Tiedot
- Juhlakivi: Työn tilaaja Katariina Lehtonen USA
- Juhlakiven suunnittelija ja toteutus Pete Väisänen / Kivityöliike E. Väisänen Oy 2017
- Laatta: M.J.Paasikivi Oy Lahti

Teksti: Jukka Reinikainen

Lisää kommentti (1)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA MUISTOMERKIT

« 1 2