MUISTOMERKIT

Muistomerkit kertovat

Kaavin Kivi Oy:n toimitusjohtaja Marita Mielonen korostaa kivitoimittajien, yhteisöjen, seurakuntien ja kuntien yhteistyötä hautakivi- ja muistomerkkihankkeissa.

Muistomerkit kertovat

Muualle haudattujen muistomerkki Suonenjoki. Suunnittelu ja toteutus Kaavin kivi Oy

Kaavin Kivi Oy:n toimitusjohtaja Marita Mielonen pitää tärkeänä, että esimerkiksi sankarivainajien muistomerkkihankkeissa on jo suunnitteluvaiheessa eri tahojen asiantuntijat mukana.

muistomerkki2-kesailta

Hautakivimalli ”Kesäilta”

Vuonna 1989 perustettu yritys on toimittanut yli 30 000 hautakiveä sekä muun muassa lukuisia sankarivainajien ja muualle haudattujen muistomerkkejä Suomessa. Kaavin kivi tekee yhteisöjen ja seurakuntien tilaamat muistomerkit suunnittelusta valmistukseen ja asennukseen saakka.

Kaavilla ja Ylöjärvellä sijaitsevat Kaavin Kiven toimitilat profiloituvat Mielosen mukaan monipuolisesti kivialalle – hautakivistä muistomerkkeihin ja keittiötasoihin. Kiveä käytetään julkisessa sekä yksityisessä rakentamisessa.

Hautakivialan markkinat ovat Mielosen mukaan saaneet uusia piirteitä.

Markkinoihimme vaikuttaa jonkin verran Suomen taloudellinen tilanne. Esimerkiksi viime vuosina hautakivien osalta suuntaus on ollut kaksijakoinen: asiakkaat kysyvät edullisimpia vaihtoehtoja, mutta yhtä lailla persoonallisesti suunniteluilla kivillä on runsaasti kysyntää. Hautakiven keskihinta on viime vuosina noussut, joten mistään taantumasta ei voi puhua.

Hautakivissä trendinä on viime vuosina ollut yhä enemmän yksilöllisyyden korostaminen, jolloin kivi suunnitellaan asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Moni haluaa nykyään kiveltä myös helppohoitoisuutta ja kestävyyttä. Siksi valintana on usein esimerkiksi pronssiset, sääolosuhteita ja ajan patinaa paremmin kestävät tekstitykset, lyhtyluukut tai jokin muu hieno yksityiskohta. Kestävyys on kuitenkin kaikilla tilaajilla se yhteinen tekijä.

Juurettomuutta ja historiaa

Marita Mielosen mukaan yhteiskunnassa on paljon juurettomuutta.

Muuttoliike työn perässä, vanhojen sukujen hajaantuminen ja harveneminen ja esimerkiksi nuoremmilla sukupolvilla paikallisidentiteetin puuttuminen ovat asioita, jotka muuttavat perinteiden vaalimista tai oman paikallishistorian tuntemusta. Sankarivainajien muistomerkit ovat tärkeä osa Suomen ja paikkakuntien historiaa. Siksi tätä perinnettä tulisi vaalia tiedoksi nuorille ja tuleville sukupolville.

Muistomerkkikulttuuria pitäisi Mielosen mukaan laajentaa ja sijoittaa myös muualle kuin vain kirkkojen ja hautausmaiden yhteyteen.

Kaavin Sotainvalidit ry:n aktiivijäsen Olavi Pirisellä on sotaorpoustausta.

Olin vain kolmen kuukauden ikäinen, kun isäni kaatui sodassa. On ollut tärkeää, että minulla on ollut fyysinen paikka, johon olen voinut ajatuksineni tulla. Ja on tärkeää, että menneitä sukupolvia ja heidän panostaan maamme hyväksi ei unohdeta.

Teksti: Mirkka Kortelainen

Lisää kommentti (5)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA MUISTOMERKIT

1 2