MUISTOMERKIT

Lahden Läntisen hautausmaan muuri on esimerkillistä kotimaisen kiven uusiokäyttöä

Lahden Läntisellä hautausmaalla otettiin viikko sitten käyttöön uusi uurna-alue, joka sijoittuu hautausmaan itäreunalle. Lähes 50 metriä pitkä kivimuuri on huikea ja historian havinaa huokuva kotimaisten kivien yhdistelmä. 

Lahden Läntisen hautausmaan muuri on esimerkillistä kotimaisen kiven uusiokäyttöä

Lahden Läntisen hautausmaan muuri on hyvä esimerkki hautakivien uusiokäytöstä. Laatat ja pitkät palkkikivet ovat uutta kotimaista kiveä ja kaikki muurauskivet ovat vanhoista hautakivistä tehtyjä muuraus harkkoja.

Näkyvin uusi rakennelma on noin 43 metriä pitkä ja pari metriä korkea muuri, joka on pystytetty suurimmaksi osaksi kierrätetyistä hautakivistä. Laatat ja pitkät palkkikivet ovat uutta kotimaista kiveä, kaikki muurauskivet vanhoista hautakivistä tehtyjä muuraus harkkoja. Muurin toteutti kokonaisurakkana perustuksineen Kivipaasi Oy syksyllä 2016.

- Muuri on todella hyvä esimerkki hautakivien uusiokäytöstä, toimitusjohtaja Ari Mikkola sanoo.

Lahden seurakuntayhtymän hautaustoimen suunnittelija Mari Aartolahti kertoo, että vuosien saatossa hautausmaille on kertynyt hautakiviä, joita omaiset ovat lahjoittaneet seurakunnalle siinä vaiheessa, kun haudan hallinta-aika on päättynyt.

- Nyt näille kiville on saatu arvokas uudelleenkäyttötapa. Ensimmäiset uurnat uudelle alueelle lasketaan piakkoin. Alueella on hieman alle 500 hautapaikkaa.
Hautapaikat tulevat muurin juurelle. Sen lisäksi alueelle tulee uurnahautoja kaarevien hiekka- ja nurmikäytävien varsille.

Muuri-2a

Alueen rakennustyöt valmistuivat viime syksynä. Tänä kesänä alueella tehdään vielä muun muassa viherrakennus- ja istutustöitä.

 

- Muurin viereen haudattavien vainajien tiedot voi kaivertaa metallilaattaan, joka kiinnitetään muuriin. Muistomerkit lohkottiin ensin sopivan kokoisiksi kiviksi. Osittain muuriin on käytetty uutta suomalaista kiveä.

Läntistä hautausmaata päädyttiin laajentamaan uurna-alueella, koska uusia arkkuhautapaikkoja tärkeälle pohjavesien muodostumisalueelle ei saa enää asemakaavan mukaan sijoittaa.
Aartolahden mukaan viime vuosien aikana Läntiselle hautausmaalle on rakennettu lisää arkkuhauta-aluetta ja muistolehdon muistelupaikalle on pystytetty myös graniittipylväitä vainajien nimilaattojen kiinnitystä varten.

- Mieluiten käyttäisimme kotimaista kiveä. Julkisissa hankinnoissa se on kuitenkin valitettavan usein hankalaa hintakilpailutuksen takia.

_________________________________________________

Uurna-alueen rakennustöiden kustannukset ovat noin 350 000 euroa. Läntisen hautausmaan pinta-ala on 11,7 ha, josta käytössä on 7,7 ha. 

_________________________________________________

Kivipaasi Oy

Teksti: Mirkka Kortelainen

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA MUISTOMERKIT

1 2