MUISTOMERKIT

Hautausmaiden suunnitteluun toivotaan enemmän yhteistyötä

Kiviveistämö Berglöf Oy:n toimitusjohtaja Jesse Berglöf toivoo nykyistä tehokkaampaa yhteistyötä kiviteollisuuden, kivialan toimijoiden, seurakunnan ja kaupunkisuunnittelun välille.

Hautausmaiden suunnitteluun toivotaan enemmän yhteistyötä

Kotimaisen kiven esilläolo ja arvot kestävässä kehityksessä, lähitoimituksessa ja suomalaisen luonnon identiteetissä pitäisi saada näkyvämmin esille, Jesse Berglöf sanoo.

Tähän yhteistyöhön pitäisi sisällyttää nykyistä paremmin materiaalikeskustelut ja kaluston toimivuus. Myös hautausmaiden korjausrakentamisessa pitäisi Berglöfin mukaan kuunnella kivialojen asiantuntijoita.

Alan markkinat ovat suunnilleen vakiot, mutta olemassa olevat ja tulevat säädökset vaikuttavat meihin yrittäjiin - ja useimmiten kielteisesti, sanoo Berglöf, joka myös on Kiviteollisuusliiton hautakivitoimikunnan puheenjohtaja.

Hautakivien standardikoot ovat Berglöfin mielestä liian pienet eivätkä välttämättä palvele hautapaikan tilaajia.

Suunnitteluyhteistyöllä olisi hänen mukaansa sen vuoksi iso merkitys. Esimerkiksi 30 x 60 senttimetrin hautakivikoko ei juuri anna mahdollisuuksia kivien tekstityksille. Talvella kivet jäävät lumen alle. Kivien kokoa voisi korkeussuunnassa kasvattaa. Myös paluu yksilölliseen hautakiveen ja muihin muistomerkkeihin olisi paikallaan.

Jesse Berglöf on huolissaan seurakuntien lisääntyvästä byrokratiasta.

Hautakiviteollisuuden kannalta olisi tärkeää löytää yhteiset pelisäännöt kaikkeen tekemiseen seurakuntien ja kiven tekijöiden välille.

– On vaikeaa ymmärtää, miten esimerkiksi kiven kokoon liittyvät toleranssit voivat muuttua aivan erilaisiksi kahden eri hautausmaan välillä, kuten myös asennusajat ja kaikki muu toiminta.

Tuontikivi uhkaa

Jesse Berglöfin mukaan yksilölliset, uniikit hautakivet ovat kasvattaneet taas suosiotaan – matkalaukkumalliset hautakivet ovat saaneet lisää yksityiskohtia – esimerkiksi käsittelemättömän ja käsitellyn pinnan kokonaisuuksia ja persoonallisia kivileikkauksia.

Elleivät nämä nykyiset standardit olisi niin tiukkoja ja tilankäyttö minimaalista, me asiantuntijat pystyisimme toteuttamaan paremmin yksilöllisiä tarpeita ja designia, jota kiven tilaaja poisnukkuneen leposijalle toivoo.

Jesse Berglöf on huolissaan tulevaisuuden kivimarkkinoista ja ulkomaisesta tuontikivestä. Tuontikivi on noussut selkeäksi uhaksi kilpailutilanteessa.

LUE LISÄÄ AIHEESTA MUISTOMERKIT

1 2