MUISTOMERKIT

Alva Forsiukselle muistopatsas

Alva Forsiuksen patsaan veisti porvoolainen Marko Vaher Kiviveistämö Berglöf Oy:stä.

Alva Forsiukselle muistopatsas

Pelastusarmeijan pioneeri ja suuri äitiyden puolustaja Alva Forsius sai oman muistopatsaan Porvooseen 24.5.2016. Juhlapuhujana tilaisuudessa toimi eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko.

Alva Forsius oli Pelastusarmeijan uranuurtaja - yksi kolmesta, Constantin Boije af Gennäsin ja Hedvig von Haartmanin rinnalla, jotka toivat Pelastusarmeijan Suomeen 1889.
Alva toimi Pelastusarmeijassa 10 vuotta. Hän kouluttautui kätilöksi 1895. Toimessaan hän näki yksinäisten äitien vaikeudet, hädän ja tuskan - silloin heille ei ollut minkäänlaista sosiaalista tukea yhteiskunnalta. Vahvasti sosiaaliseen työhön suuntautuneena hän tunsi sydämessään halun auttaa. Alvan työn johdosta Porvooseen avattiin synnytyssairaala.

Myöhemmin hän rakennutti Porvooseen myös maan ensimmäisen äiti ja lapsi -kodin, Solhemin. Nykypäivänä Solhem toimii Pelastusarmeijan päiväkotina. Tästä kerromme laajemmin elokuun Sotahuuto-lehdessä.

Alva Forsius kirjoitti myös useita opaskirjoja niin odottaville äideille kuin lastenhoidostakin, ja voimmekin sanoa niiden olleen nykyisen äitiys- ja neuvolatoiminnan peruskiviä.
Alva Forsiuksen muistoyhdistys ry. paljasti Alva Forsiuksen kunniaksi äiti ja lapsi -patsaan 24.5.2016, jolloin oli kulunut 150 vuotta hänen syntymästään. Patsas sijaitsee hänen Porvoossa Linnankoskenkadun varrelle perustamansa synnytyslaitoksen pihalla.

___________________________________________________________

Vuoden 2016 aikana Porvoossa järjestetään useita Alva Forsiuksen juhlavuoteen liittyviä tapahtumia, joista yhtenä tärkeimmistä Alva Forsius 150 -näyttely 16.6.-18.9. Porvoon museossa, Holmin talo, Välikatu 11, Porvoo. porvoonmuseo.fi

___________________________________________________________

Teksti: Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen
Lähde: Sotahuuto

Kiviveistämö Berglöf Oy

Lisää kommentti (2)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA MUISTOMERKIT

« 1 2