MUISTOJEN PUUTARHA

Pikkutarkat säännöt hämmästyttävät

Pekka Kauhanen on menestynyt kuvanveistäjä. Hän on tehnyt Urho Kekkosen muistomerkin Kajaaniin ja tekee parhaillaan talvisodan muistomerkkiä Helsinkiin.

Pikkutarkat säännöt hämmästyttävät

Pikkutarkat säädökset harmittavat Pekka Kauhasta. Ihmettelen, että hautausmailla ei ensisijaisesti kunnioiteta omaisia, hän sanoo.

Myös hautamuistomerkit tulivat Pekka Kauhaselle tutuksi, kun hän voitti vuonna 2012 Kuvanveistäjäliiton ja HOK-Elannon hautamuistomerkkikilpailun ”Enkeli taivaan” -nimisellä ehdotuksella.

– Kilpailun yhtenä tavoitteena oli saada hautausmaille uutta ilmettä ja päästä eroon vallitsevasta yksitoikkoisesta matkalaukku-linjasta, joka oli ärsyttänyt kilpailua ideoinutta kuvanveistäjäliittoa.

– Toiseksi tavoitteeksi oli kilpailussa asetettu löytää sellaisia uusia muistomerkkejä, jotka voisivat olla hinnaltaan suhteellisen edullisia, mutta sellaisia, että ne lohduttaisivat surevia omaisia, Pekka Kauhanen kertoo.

Hänen ehdotuksessaan on kiveä vain jalusta, Varsinainen muistomerkki on ohut metallivalua oleva laatta, jonka oikeassa reunassa on enkelin siipiä muistuttava kuvio ja keskellä läpileikattu ristikuvio. Laatan kokoa on mahdollista varioida haudan koon mukaan.

Enkeli taivas lohduttaa

Enkeli taivas – muistomerkkejä on jo tehty monille haudoille.

– Tässä yhteydessä olen törmännyt hautausmaiden ikäviin asenteisiin. Kokomääräykset ovat pikkutarkkoja ja voittoehdotustani on jopa vastustettu. Eräskin leski sai tosi tylyn kohtelun hautausmaan virkamieheltä ja oli erittäin pahoillaan soittaessaan minulle. Asia ratkesi vasta kun soitin hänen esimiehelleen, joka sattumoisin oli istunut hautamuistomerkkikilpailun tuomaristossa, Pekka Kauhanen kertoo.

Hän ihmettelee suuresti sitä, että hautausmailla ei ensisijaisesti kunnioiteta omaisia.

– Hautamuistomerkin pitää olla sellainen, että se lohduttaa. Jos se on valittu persoonallisesti, se on tehty nimenomaan vainajaa ja hänen omaisiaan ajatellen, Pekka Kauhanen korostaa.

Suunnittelu alkaa keskustelusta

Muistomerkin teko alkaa Pekka Kauhasen mukaan perusteellisesta keskustelusta omaisten kanssa siitä, millainen edesmennyt on ollut.

– Keskustelemalla yritän selvittää, minkälainen henkilö hän on ollut ja millaiset muistot omaisilla on. Vasta sen jälkeen aloitan työn. Tämä on myös minulle taiteilijana raskas prosessi, koska keskustelut eivät ole aina keveitä.

Enkeli taivaan – muistomerkkiä on Pekka Kauhasen mukaan mahdollista personoida pienillä yksityiskohdilla. Siihen voi liittää jotain, joka liittyy vainajan elämään tai korostaa jotain yksityiskohtaa. Täysin mahdollista on myös tehdä koko muistomerkki kivestä.

Kivisiä ei toistaiseksi ole tehty, mutta toivon, että joskus tehdään, koska ymmärrän, että suomalainen kivi on upea materiaali.

 

TEKSTI: TOM KALIMA // KUVA: TIMO PORTHAN

Lisää kommentti

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut
LUE LISÄÄ AIHEESTA MUISTOJEN PUUTARHA

1 2