LOUHINTA

Tampereen Kovakivi - Kurun harmaa kasvun perustana

Vajaa kaksikymmentä henkilöä työllistävä Tampereen Kovakivi Oy on Kurun kunnan suurin yksityinen työnantaja. Yhtiön johdossa on kolmas sukupolvi.

Tampereen Kovakivi - Kurun harmaa kasvun perustana

Kotimaan asennustyöt tekee monessa tapauksessa Suomen Graniittikeskus Oy, jonka osaomistaja Tampereen Kovakivi on, Tapani Elomaa kertoo Kurun louhoksellaan. Kuvat: Janne Ruotsalainen.

Näsijärven pohjoispäässä graniittia louhiva ja jalostava yritys perustettiin vuonna 1914 nimellä Suomen Graniitti Oy. Nykyisen toimitusjohtajan Tapani Elomaan isoisä Ilmari Elomaa hankki yhtiön osakkeet hallintaansa 1917. Ilmari Elomaan poika Antti Elomaa otti toimitusjohtajuuden vastaan vuonna 1951. Tapani Elomaa astui ruoriin vuonna 1986.

– Olemme pärjänneet, koska toimintaamme leimaa innostus kivipuuhiin. Olemme osanneet supistua ja laajentua markkinoilla tapahtuvien muutosten mukaan. Tuotteetkin ovat vuosien saatossa muuttuneet. Yli puolet tuotannosta menee vientiin, Tapani Elomaa sanoo.

Suomen Graniitin ja Tampereen Kovakiven omistajat ovat aina olleet vahvasti sitoutuneita alan edunvalvontaan ja Kiviteollisuusliiton toimintaan. Isoisä Ilmari Elomaa oli mukana perustamassa Kivenjalostajain työnantajaliittoa, joka on Kiviteollisuusliitto ry:n edeltäjä. Antti Elomaa oli hallituksen jäsen vuosina 1969 - 1990 ja puheenjohtaja 1979–1990. Tapani Elomaa tuli mukaan hallitukseen 1990-luvulla ja toimi myös liiton puheenjohtajana.

Vienti aina mukana

Vuoden 1918 jälkeen yritys valmisti runsaasti päättyneen sodan muistomerkkejä eri puolille maata. 1930-luvulla Englantiin vietiin puolivalmiita hautakiviä, ja kotimassakin rakennuskiven kysyntä oli vahvaa. Toisen maailmansodan jälkeen rakennettiin sankaripatsaita eri puolille maata. 1950- ja 1960-luvuilla vienti pysähtyi ja leipä hankittiin hautakivistä ja kotimaan rakennuskivistä.

1970 Suomen Graniitti Oy:n rinnalle perustettiin Tampereen Kovakivi Oy, joka keskittyi pelkästään Kurun harmaan graniitin louhintaan. Sittemmin mukaan tuli hautakiviaihioiden vienti Ruotsiin. Kaukoidänkin markkinat avautuivat. 1980-luvulla Suomen Graniitti Oy yhdistettiin Tampereen Kovakiveen. Kotimaan hautakivituotannosta irtaannuttiin ja voimat keskitettiin kotimaan rakennuskivituotantoon. 1990-luvulla mukaan tulivat ympäristörakentamisessa käytettävät kivet.

Tuotannon määrän kasvua kuvaa se, että tehtaan pinta-ala on nelinkertaistunut 30 vuoden aikana. Koneetkin ovat uusiutuneet täysin. Hallissa on muun muassa kolme timanttipyörösahaa, neljä paloittelusahaa ja kaksi hydraulista puristinta erilaisten lohkokivituotteiden tekemistä varten.

Sitoutunutta yrittäjyyttä

Tapani Elomaan mukaan perheyrittäjät ovat mainiota porukkaa, jotka ovat sitoutuneet yrityksensä kehittämiseen pitkällä tähtäimellä. Voiton maksimointi kvartaaleittain on alalle vierasta. Usein kivialalla omistus siirtyy seuraavalle sukupolvelle perheessä.

– Kansantalouden kannalta kiviteollisuus on hyvä toimiala, sillä kiven jalostuksessa tuontipanoksia kuten öljyä ja energiaa tarvitaan varsin vähän. Kivi itsessään on valmis raaka-aine, joka irrotetaan peruskalliosta ja jalostetaan verstaalla tuotteiksi, Tapani Elomaa sanoo.

Merkittäviä uusia referenssejä ovat Tampereen Satakunnankadun sillan saneeraus pari vuotta sitten ja Helsingin Kampin kauppakeskus, jonne tehtiin useita toimituksia.  Moni Helsingin kävelykatu on päällystetty Kurun harmaalla tai punaruskealla graniitilla. Kurun graniittia löytyy myös Tukholman ja usean muun Etelä-Ruotsin kävelykaduilta ja toreilta sekä Tanskasta usealta paikkakunnalta.

Lisää kommentti (4)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA LOUHINTA

1 2