LOUHINTA

Ristijärven harmaa on tehnyt paluun

Ristijärven perinteinen harmaa kivi on palannut myyntiin. OK Graniitti käynnisti louhinnan viime kesänä ja kivi on nopeasti löytänyt paikkansa sekä kotimaan markkinoilla että viennissä, kertoo toimitusjohtaja Eero Pietarila.

Ristijärven harmaa on tehnyt paluun
ristijarvi2

-Ristijärven harmaa on monin paikoin maailmalla tunnettu. Sillä on selvästi kysyntää etenkin Puolassa ja Italiassa, mutta myös Japanissa ja Kiinassa, koska se on lujuudeltaan ja ominaisuuksiltaan selvästi paikallisia kiviä laadukkaampaa. Sen vuoksi päätimme käynnistää louhinnan Ristijärvellä.

Pietarilan mukaan koko projekti on sujunut erittäin myönteisissä merkeissä. Lupaprosessi ajoittui julkisen keskustelun kannalta hankalaan aikaan, koska Talvivaaran ongelmia puitiin juuri silloin kiivaasti.

-Pelkäsimme, että joudumme valitusmenettelyiden kierteeseen, mutta ainoatakaan valitusta ei tullut, vaan saimme maa-aines- ja ympäristöluvat heti. Toki tiesimme, että ELY-keskuksissa tiedetään, että kivialaa säätelevät tiukat ympäristökriteerit ja kyse on täysin eri asiasta kuin Talvivaarassa, mutta julkisuudessa nämä asiat helposti sekoitetaan, Pietarila toteaa.

-Nyt kävi kuitenkin täysin toisin. Olemme työllistäneet kolme paikallista työntekijää ja uskomme, että toiminta Ristijärvellä laajenee lähitulevaisuudessa.

1 000 kuutiota vuodessa

Tällä hetkellä Ristijärven tuotanto on noin 1 000 kuutiota vuodessa. Tästä määrästä Suomen markkinoille jää kaksi kolmasosaa ja loput menee vientiin.

-Nykyinen louhintamäärä ei kuitenkaan jatkossa riitä, vaan olemme suunnitelleet jopa tuotannon tuplaamista, mikä merkitsee tietenkin myös lisätyövoiman palkkaamista.

-Ennen muuta kasvu haetaan vientimarkkinoilta. Kauko-Idän suurten rakennuskohteiden kiven tarve on niin suuri, että yhteen ainoaan kohteeseen saattaa mennä koko vuosituotanto, Pietarila kertoo.

Ristijärvellä tuotetaan sekä rakennuslaatua että ykköslaatua ja tehdään nupua ja noppaa. Tavoitteena on ylläpitää laadukasta tuotantoa, jossa nk. sivukiven osuus jää mahdollisimman pieneksi ja kaikki, mitä louhitaan, voidaan mahdollisuuksien mukaan käyttää hyödyksi.

-Paikallisten hyvää suhtautumista osoittaa esimerkiksi se, että Kajaanin kävelykeskus tehdään Ristijärven harmaasta. Suomessa hankintakriteerit keskittyvät liian usein hintaan, vaikka laadukkaiden kotimaisten kivien ominaisuudet toisivat todennäköisesti säästöjä pitkässä juoksussa esimerkiksi huoltokustannuksissa. Tämän asian tiedottamisessa myös kiviteollisuudella on peiliin katsomisen paikka, Pietarila sanoo.

www.okgraniitti.fi

Lisää kommentti (3)

Ole hyvä ja anna allaolevaan laskuun oikea vastaus ennen kommentin lisäämistä.
+
=
Muista minut

LUE LISÄÄ AIHEESTA LOUHINTA

1 2